07 mei 2014

Museumjaarkaart en de leukste musea voor kinderen

Cultuur bijbrengen aan de kinderen vinden we een belangrijk onderdeel van onze opvoeding. Zo houden we onder andere erg van musea en die voorliefde willen we graag overbrengen op onze kinderen. Nu hebben we twee jaar geleden een museumjaarkaart aangeschaft. We kregen daar redelijk veel goedbedoelde kritiek op van mensen om ons heen, omdat we erg jonge kinderen hebben en het totaal niet geschikt zou zijn voor ze, maar we hebben het toch aangeschaft en er geen moment spijt van gehad. Zo'n kaart is vrij prijzig (geworden). Nu is een museumkaart zo'n 45,- voor volwassenen en 22,50 voor kinderen. Daarbij komen dan nog administratiekosten 5,- per kaart. Voor ons gezin met 6 personen (5 betalend) dus al gauw zo'n 200,-. Maar dat halen we er wel makkelijk uit. Wij gaan graag naar gratis speeltuinen, kinderboerderijen en natuurlijk is het bos/strand/heide ook gratis. Een picknick, puzzelfietstocht, middagje bibliotheek of iets dergelijks is ook gratis, dus geven we verder weinig geld uit aan andere uitjes. Meestal nog eens een keer een dagje dierentuin of een keer naar een pretpark of zwembad of iets dergelijks, maar daar blijft het dan wel bij.  Natuurlijk is het voor sommige gezinnen wel een hele hoop met geld, dus dan zou je (net als ik) kunnen proberen het van je huishoudgeld uit te sparen. Ik heb een speciaal potje voor speciale uitjes met het gezin en daar gaan we soms van uit eten of gaan we van naar de dierentuin of daar koop ik een museumjaarkaart van. Een extra stimulans dus om zuinig met het boodschappengeld om te gaan ;-)

Hieronder een aantal musea die we bezocht hebben en die erg leuk zijn voor (kleine) kinderen. Het leuke van een MJK is dat je niet verplicht de hele dag in een museum hoeft te blijven. Soms is twee uurtjes genoeg en dat kan dan ook met je MJK.
 • Openluchtmuseum Arnhem (rijden met een tram, kippen voeren, kalfjes aaien, moestuin planten en de was doen op het kindererf, spelen in de doolhof en speeltuin, in de bedstee liggen en spelen met oudhollands speelgoed en nog veel meer.)
 • Joods Historisch kindermuseum (Op joodse muziekinstrumenten spelen, koosjere broodjes bakken, het Hebreeuwse alfabet leren)
 • NEMO (levensgrote bellen blazen, proefjes doen met schaduw, licht, warmte en nog veel meer. Erg leuk. De bovenste verdieping is niet geschikt voor (jonge) kinderen.)
 • Zuiderzeemuseum (Geschiedenis komt tot leven, kinderen mogen meehelpen met allerlei ambachten en kijken hun ogen uit!!!)
 • Speelgoedmuseum Deventer (Na een leuke bezichtiging van al het mooie speelgoed even lekker spelen op de speelzolder, vrij klein museum)
 • Watermuseum Arnhem (Lekker spelen en proefjes doen met water!!)
 • Bakkerijmuseum Hattem (Hier gaan wij elke vakantie heen om de grappige voorstelling van bakker Fred te zien en een heerlijke koek of brood te bakken)
 • Spoorwegmuseum Utrecht (Spannende tocht door een kolenmijn, mini-treintje rijden, leuke filmpjes. Echt genoeg te doen in dit museum.)
 • Paleis het Loo (Speurtocht door het Loo, wandelen door de Paleistuinen en lekker picknicken in het Paleispark. Wij gaan hier redelijk vaak heen, vooral voor de tuinen. Door het Loo zelf wandelen we vaak maar snel, omdat het met kleine kinderen toch wel lastig is. Ze vinden het wel reuze-interessant en vragen honderduit, maar worden al gewaarschuwd als ze ergens te lang naar kijken door het erg kind-onvriendelijke personeel)
 • Kasteel Loevestein (verkleden als ridder/prinses en dan een speurtocht maken, erg leuk voor kinderen van 6 t/m 10 jaar)
 • DickBruna museum (verkleden als Nijntje, verder niet heel erg veel te beleven)
 • Mannenzaal Amersfoort. (Tijdens de zomermaanden kun je een kijkje nemen in een bejaardentehuis van vroeger, alsof de geschiedenis tot leven komt!)
Varen in het openluchtmuseum

Je ogen uitkijken in de mannenzaal
Koosjer brood leren bakken in het JHkinderMuseum

Een spannende proef meemaken in Science-center Nemo

Spelen op speelzolder Speelgoedmuseum
DickBrunahuis
Verkleden in slot Loevestein
Dan zijn er nog honderden musea op te noemen bijv. museum van de Communicatie of Geldmuseum of allerlei kastelen, kerken, museumboerderijen, hunebedcentra en dergelijke. Genoeg te doen dus met je museumjaarkaart. Onze kinderen genieten altijd erg van een dagje museum en ze leren er ook nog wat van ;-)

Hebben jullie een museumjaarkaart? Wat zijn jullie ervaringen ermee?

17 opmerkingen:

 1. leuk geschreven !
  Vorige log ook!
  Super ideeën om met kleinere kinderen ye doe.

  gr Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben nu een jaar een mjk en we hebben besloten het dit jaar weer te doen. Echt fantastisch, gewoon idd even een uurtje ergens naar binnen lopen en als het niet leuk is sta je zo weer buiten. Ik twijfel nog of ik voor de jongste ook een kaart doe, ze wordt in augustus 4 en tot nu toe was ze vaak gratis, moet dus nog even uitzoeken wat handig is.
  Verder dus een enorme aanrader

  Groetjes, Gerdine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om je reactie te lezen, Gerdine. Onze tweeling wordt ook bijna vier dus voor hen dit jaar ook een MJK aangeschaft.

   Verwijderen
 3. willen hem ooit wel eens gaan aanschaffen als de jongste wat ouder is en er naar mijn idee meer mee kan... maar dan gaat hij er komen hoor ;)
  Leuk dat jullie er zoveel plezier mee hebben
  Liefs Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat jullie hem ook willen aanschaffen. Op naar veel leuke uitjes, haha ;-)

   Verwijderen
 4. Wat een leuke tip! Nog nooooit over nagedacht. Ik ga het er eens met mijn man over hebben. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij maken ook al een paar jaar met veel plezier gebruik van de MJK. Afgelopen zaterdag zijn we met een aantal gezinnen naar Teylers museum in Haarlem geweest en daarna met z'n allen naar zee, heerlijk!

  Je schreef over Paleis het Loo, maar die zit sinds kort niet meer bij de MJK in, helaas...

  Groetjes
  Lydia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Paleis het Loo, kun je nog steeds met de MJK binnen.
   Heb het net op de site nagekeken, omdat wij hier ook naartoe willen gaan.

   Verwijderen
  2. Ik ben vorige week nog naar het Loo geweest met de MJK. Hoop idd dat ze hem er niet uithalen :-(

   Verwijderen
 6. O, nou, dat zou super zijn! Ik heb van verschillende kanten gehoord dat die eruit zou gaan (wij wonen in Apeldoorn). En het is voor ons net zo'n leuk museum, lekker op de fiets erheen.

  Groetjes
  Lydia

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Marjolein,

  Gaaf musea bezoeken met je kinderen! Wij willen binnenkort naar Maritiem Museum R'dam (Professor Plons) en een kasteel. De Lidl heeft nu een actie dat je voor elke kassabon boven de 10 euro een voucher voor museumbezoek voor 1 persoon voor 1 euro kan aanvragen. Voor 1 euro naar het museum dus. er doen 25 musea aan mee en dat zijn niet de minste! Misschien ook nog een tip :-)
  En o...Paleis het Loo... zo gaaf!
  Groetjes en een fijn weekend,
  Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kleine toevoeging...
  Maar wel jammer dat ze bij het Loo niet enthousiast worden van de interesse die je kinderen tonen :-( Dat deed die stagiere jaren geleden toch beter (toen ik een klein meisje was). Maar de tuinen zijn ook mooi, vredig, rustgevend. Wij hebben met z'n tweetjes daar ook een keer een rondleiding gehad, erg interessant, de beelden hebben ook allemaal een verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben ook een MJK en is zeer zeker een aanrader ! heerlijk ook dat je maar 1 x pper jaar een bedrag kwijt bent en niet bij elk uitje meteen failliet bent bij de kassa en het ook niet uitmaakt als je het na een uurtje wel weer hebt gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Vandaag in het nieuws: door succes wordt de mjk duurder....
  grt Saakje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heb nog nooit een mjk aangeschaft, maar ben nu zeker wel enthousiast geworden! De tip waar je echt eens naar toe moet gaan:
  Naturalis in Leiden.
  Voor de kinderen echt fantastisch, veel te doen voor ze. Maar ook voor volwassen is het interessant en wordt er veel aangeboden.
  Daar wil je met een uurtje echt nog niet weg:-)

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs