13 januari 2014

Een blog over gezondheid, sporten en afvallen...

Afvallen, dieet, gezondheid, e-nummers, suikervrij, goede voornemens....allemaal woorden die vaak aan het begin van het jaar uitgesproken worden en ook woorden waar veel mee geworsteld wordt, vooral door mensen die makkelijk aankomen en moeilijk afvallen.

Zelf ben ik al een aantal jaar bezig met een zoektocht naar gezond eten en leven. Als eerste omdat ik toch echt kilo's kwijt moest en ten tweede omdat ik steeds meer tot de conclusie kwam dat het pure voedsel wat God geeft, en dus niet bewerkt is door de fabrikant, zo goed voor je is. Ik las over de vele, vele voordelen van bijv. chiazaad of kokos(olie). De voordelen van groene thee en zuurdesembrood en zo kan ik nog wel even doorgaan. Tegelijk las ik over de nadelen van E-nummers, suiker, voorverpakt eten en begon ik zo dingen af te wegen.

Ik probeerde steeds meer E-nummervrij te eten en veel dingen zelf te maken. Toch was en ben ik niet rigoureus of een purist hierin geweest. Ik koop (heel) soms nog een pakje van honig, ik koop soms nog voorverpakte koekjes en heb geen e-nummervrije bouillonblokjes. Maar ik merk dat hoe langer hoe meer je 'puur, natuurlijk' voedsel eet, hoe meer het andere je gaat tegenstaan.

In heel mijn zoektocht heb ik veel dieten gevolgd. Ik heb Sonja Bakker gevolgd en bijvoorbeeld een dieet met alleen rauwe bietjes, boontjes en eieren, het alleen maar koolhydraten-dieet, het alleen maar proteine-dieet etc. Bij de meeste viel ik best een paar kilo af, maar kwam het er ook snel weer bij.

En toen kwam het boek Trim Healthy Mama uit. Ik was er al eerder op geattendeerd door het magazine 'Above Rubies'. De dochters van de schrijfster van dit blad hebben dit boek over gezondheid geschreven en ik denk dat dit boek het allerbeste en meest complete boek over gezondheid is dat ooit is geschreven. Bovendien zijn de schrijfsters gelovig en baseren ze veel principes op de Bijbel (ja, in de Bijbel staat ook veel over eten...)

Het boek is in het Engels geschreven (ik hoop voor degenen die geen Engels kunnen dat het snel vertaald zal worden) en bevat een schat aan informatie als het gaat om afvallen, hormonen, sport, intimiteit met je man, goede voedingsstoffen, huid- en haarverzorging, vitaminesupplementen en ga zo maar door.

De schrijfsters van het boek zijn twee zussen die beiden grote gezinnen hebben en vanuit de praktijk hebben geschreven. Door hun uitleg (en vele onderzoeken) is mijn hele eetpatroon veranderd. Ze hebben geen nieuw dieet verzonnen, maar schrijven vanuit Bijbelse principes over gezonde voeding. Je lichaam heeft gezonde vetten en ook koolhydraten nodig, maar als je af wilt vallen moet je zorgen dat je deze twee niet in gelijke hoeveelheden inneemt. Belangrijk is dat het grootste deel van de maaltijd bestaat uit proteïne en het andere deel uit koolhydraten en een beetje vet, of voor een groot deel uit proteïne, veel vet en een beetje koolhydraten.

Hun benadering is niet dat je zoveel mogelijk afvalt binnen een bepaalde tijd maar dat deze manier van gezond eten een levensstijl wordt. Door tips uit dit boek te volgen eet ik nu opeens noten en kaas,  koffie met slagroom en cheesecake, maar ook lekker zuurdesembrood, of heerlijke eieren met spek of een gezonde shake met lijnzaad of chiazaad en griekse yoghurt, rauwkost en heerlijke crockpotmaaltijden en val ik toch af. Puur en gezond eten is heerlijk en geeft veel energie.

Steeds meer mensen, ook in Nederland, ontdekken dit boek. In Amerika is het al een grote hit aan het worden, gewoon omdat het zo praktisch is en zo uitbreid over alle facetten van gezondheid gaat.

Als het gaat om sporten, staan er veel goede oefeningen in het boek die je kunt doen (gewoon thuis, zonder dure attributen en abonnementen), maar ook de vele voordelen van elke dag een half uur wandelen buiten. Dat zijn dus dingen die je, zonder dat je het boek hebt, ook al kunt gaan doen als je geen tijd en geld hebt voor de sportschool en toch meer wilt sporten. Maak elke dag een wandeling van een half uur (bijv. na het avondeten) en geniet van Gods schepping! Je kunt ook elke morgen als je wakker wordt wat sportoefeningen doen om wat meer 'spieren te kweken'.

Het nadeel van Trim Healthy Mama vind ik dat het redelijk duur is. Het boek is 40,- via bol.com. (Het is wel een enorm dik boek, de helft van het boek bestaat uit heerlijke recepten.) En als je voedingsstijl anders en gezonder wordt dan hangt daar ook een prijskaartje aan. Bijv. koolhydraat- en vetvrije pasta en rijst zijn extreem duur (www.slimpasta.nl) of chiazaad of lijnzaad, noten, amandelmeel of steviadruppels of bevoren bosvruchten, noem het maar op en het is duurder dan een goedkope kant-en-klaar maaltijd of mix. Toch heb ik het er wel voor over, aangezien je met de meeste producten lang doet en je weet dat het echt gezonder is. Ook gebruik ik die 'slimpasta' niet voor het hele gezin, maar alleen voor mezelf. De rest krijgt gewoon volkorenpasta. Dit even als voorbeeld. Ook vind ik het soms lastig om met het hele gezin THM-stijl te eten. Menuplanning helpt hier wel bij. De afgelopen maanden heb ik geen THM gevolgd en heb lekker genoten van de feestdagen, maar nu het januari is heb ik ook het goede voornemen weer om dit trouw op te pakken en mezelf eigen te maken (en het zou fijn zijn als ik een paar kilo (of een paar keer paar kilo, hihi) kwijt raakte ;-)).

Nogmaals dit is geen nieuw dieet, maar een zeer behulpzaam boek om gezonder te leven. Meer informatie over THM vind je hier:

Het boek zelf
Pinterestpagina met veel THM recepten
Facebook van THM
Mijn pinterestpagina over THM
Mijn pinterestpagina over gezondheid
Er is ook een besloten fb-groep van Nederlandse Trim Healthy Mama's, bij interesse kun je je aanmelden, ook zijn er diverse Engelstalige blogs geschreven over de ervaringen met THM. Google er maar eens op ;-)

Hoe ga jij met voeding om? Ook weleens dieten gevolgd? Ook steeds meer op zoek naar een gezondere levensstijl? Deel je tips met ons!

29 opmerkingen:

 1. Leuk, zo'n blogbericht over het onderwerp waar ik ook mee bezig ben: op zoek zijn naar een gezondere levensstijl! Bedankt voor het delen, ik ga mij er eens in verdiepen. Groet Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Succes in het zoeken naar een gezondere levensstijl, Anneke. Ik doe mee in die zoektocht ;-)

   Verwijderen
 2. Intressant zeg! Ook ik ben er mee bezig om ons gezins eetpatroon te doorbreken en dat lukt best aardig. Soms gaat het gewoon niet, zoals je schrijft dat je dan bv nog wel een mix koopt. Ik vind dat niet zo heel erg, juist omdat je al zoveel gewonnen hebt door al die andere dingen te laten staan.
  Hoop dat 't snel vertaald zal worden.
  Liefs Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, hoop ook dat het snel vertaald wordt, Ilse!

   Verwijderen
 3. Fijn te lezen dat ander gelovige mama's ook kampen met een teveel aan kilo's en bezig zijn met gezonde voeding. Voor mij een echte worsteling voor het moment...verslaafd aan suiker en zoetigheid....Spijtig dat het boek nog niet vertaald is !!! Bedankt voor de steun !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor mij is het ook een worsteling, Hilde. Zeker als je moe bent grijp je sneller naar suiker. Maar met elkaar gaan we de worsteling zeker winnen, toch?

   Verwijderen
 4. Ik ben in de gelukkige positie dat ik nog nooit heb 'hoeven' diëten (van nature snelle spijsvertering ofzo ;-) ) maar denk persoonlijk dat het 'succes' van alle werkende diëten/leefstijlen vooral ligt in het bewustwordingsproces van wát je eet en waaróm... Overigens probeer ik voor mijn gezin wel - voor zover dat binnen budget en praktische overwegingen past - bewust gezond te koken. Weinig mixjes in huis bijvoorbeeld, verse groente, wel gewoon uit de supermarkt (af en toe 'n potje/diepvries), elke dag een paar stuks fruit proberen te eten, denken aan voldoende vezels. Eigenlijk gewoon 'gezond verstand' gebruiken zonder krampachtig te worden. Toch vind ik het zijdelings wel leuk om over meer speciale voedingspatronen (zoals THM) te lezen, maar ik pik er alleen uit waarvan ik denk: dat klinkt logisch, is onderbouwd en haalbaar :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan zit je zeker in een gelukkige positie, Annemieke. Vaak helpt het inderdaad om gewoon het ' gezonde verstand' te gebruiken met eetpatronen en leefstijl. Toch heb ik vanuit het boek ook veel geleerd over bepaalde hormonen ed die het bij sommige vrouwen lastiger maken om af te vallen, hoe gezond ze ook eten. Groetjes!

   Verwijderen
 5. Bedankt weer voor je blog en goede adviezen. Zoveel mogelijk puur voedsel eten, spreekt mij wel aan. De laatste jaren ben ik geleidelijk aan een aantal kilo's zwaarder geworden. Met de gedachte dat matigheid één van de vruchten van de Geest is (Gal. 5) snoep ik sinds een paar maanden bijna niet meer. Ik ben 5 kilo kwijt en de behoefte aan zoetigheid en vette tussendoortjes is zo goed als verdwenen. Ook uitgerust zijn is belangrijk. Als je moe bent, heb je meer zin in suiker om daar energie uit te halen.
  Groetjes, Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag andere Marjolein ;-)

   Wat goed dat je, door niet meer te snoepen, zo 5 kilo bent kwijt geraakt. Bij mij thuis hangt de tekst over de vrucht van de Geest ook op en inderdaad is mijn gebed vaak dat matigheid of zelfbeheersing ook in mijn leven geoefend mag worden. Maar ik moet zeggen dat met de lekkere recepten van THM (chocoladecake bijv.maar dan wel een gezonde versie) het makkelijker is om jezelf te beheersen en daar ben ik dankbaar voor.

   Verwijderen
 6. Twee handige sites om gezonder te leven en boodschappen te doen
  www.smackelijk.nl recepten en achtergrond info over gezonde voeding en www.moween.eu hierop vind je lijsten met producten die e-nummer vrij zijn gesorteerd per supermarkt. Misschien ken je ze al maar anderen mogelijk nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Sinds November 2013 probeer ik zoveel mogelijk de geraffineerde suikers te vermijden. Ik hanteer nu de 80/20 regel.
  Ik ben dit niet gaan doen vanwege mijn gewicht (ik val helaas supersnel af), maar omdat ik had gelezen dat je door de grote suikerschommelingen erg moe kunt zijn.

  Met kerst heb ik het boek van stormie omartian: gezond leven, gezond geloven gekregen.
  Het benaderd 7 aspecten die van belang zijn voor een gezonde levensstijl.
  -een vredig bestaan
  -puur voedsel
  -voldoende lichaamsbeweging
  -voldoende water
  -bidden en vasten
  - voldoende frisse lucht en zonlicht
  -volmaakte rust

  een echte eyeopener en ik vind het een superboek. (er staan geen recepten in
  Ik heb het in één adem uitgelezen om het vervolgens stap voor stap te kunnen toepassen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. o ja even aanvullen.
   Het ene aspect kan niet zonder alle andere aspecten

   Verwijderen
  2. Bedankt voor je reactie Bianca. Dit boek heb ik gelijk op mijn boekenlijst gezet, bedankt voor de tip!!!

   Verwijderen
 8. Wij hebben mijn moeder en ik en later ook mijn jongste broer last van een allergie.
  In t kort komt het erop neer dat wij erg naar worden ,jeuk, roodheid ,licht benauwd van het eten van kerrie, gember ,kaneel, koriander en zeste.
  Dat zijn ingrediënten die best wel veel gebruikt worden.
  Ook in pakjes en zakjes etc.
  Wij eten dus al jaren lang alles vers.
  Nooit iets uit een pakje of wat klaar ligt in de vitrine.
  Onze kinderen vinden dan ook kant klare producten niet lekker.
  En zout ook.
  Vers gemaakt heeft het grote voordeel van heel veel minder zout en geen suiker! En minder e nummers . E21 probeer ik al langere tijd te vermijden! Gewoon slecht! Ongelofelijk dat de fabrikanten dat mogen blijven gebruiken.

  Bij het uit eten gaan hebben wij een kaartje en de meeste restaurants kunnen dat aan.

  En ja soms is het vervelend om nee te zeggen tegen de appeltaart waar kaneel in zit ,maar vaak denk ik beter voor mijn lijn.

  En nee zei ik tegen mijn schoonmoeder ook een beetje kaneel in de peertjes is niet goed ... Ik maak ze altijd met een flinke scheut port en mijn schoonmoeder nu ook. veel lekkerder zegt ze.

  Ik heb een keer serieus aan de lijn gedaan, na de geboorte van onze dochter bleven er 5 kg hangen . Met het montiac dieet was ik ze in 5 weken kwijt. Kost geen extra geld , valt niet op .
  Verder let ik gewoon op wat ik eet, geen vlees wel een stukje goede kip en vis. Onder het motto klein maar fijn.

  En ik ga het door jou aangeprezen boek bestellen.

  hartelijke groet,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie, Roos. Die kruiden waar jullie allergisch voor zijn zitten inderdaad bijna in alles. En vooral kaneel zou ik persoonlijk erg missen. Toch fijn dat je vervangingen gevonden hebt zoals bij de stoofpeertjes. Goede tip van de port bij de stoofpeertjes! Ik vind wijn bij de stoofpeertjes altijd erg lekker, de kinderen in appelsap gekookte stoofpeertjes en mijn man ' gewone' stoofpeertjes met kaneel en bruine suiker. Maar wie weet, vinden we de port-peertjes allemaal lekker ;-)

   Verwijderen
 9. Met interesse heb ik je blog gelezen.
  Ruim twee jaar geleden ben ik biologisch gaan eten en gaan letten op de E en A nummers. Wat schetst mijn verbazing, ik viel af. Daar had ik op mijn leeftijd, 60+, niet meer op gerekend. Ik viel langzaam af ondanks dat ik te veel extra pure chocola at. Omdat ik duur biologisch at vond ik dat ik daar geen verontreinigde koekjes en dergelijke bij kon eten. Ik ging anders over eten denken. Dus ik denk dat het afvallen bij mij niet alleen lag aan biologisch eten zonder E nummers, maar ook aan wat en hoe ik at. Veel van wat in de winkel ligt is niet goed voor mij. Ik heb eigenlijk nooit echt honger gehad. Zelfs mijn altijd moeizame stoelgang gaat nu goed. Ik geniet echt van het gezond eten. Ik eet geen varkensvlees, maar wel zo nu en dan vis en bio kip. En weinig vette kaas. Maar goed, mijn verhaal ondersteunt jou visie in je blog. Ik ben nu ongeveer 8 kg afgevallen. Met meer bewegen alleen kwam ik er niet. Ik was wel redelijk veel in beweging. Waar ik ook veel aan heb gehad is de site:
  https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/login/
  Hier kun je zien wat en hoeveel er in je voeding zit. Het was een goede stimulans om mij aan de voorwaarden te houden. Ik weet nu wat ik wel en beter niet kan eten. Ik vind het goed vol te houden. Rinske.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi,
  ik zou mij heel graag aan willen melden voor de nederlandse facebooksite van THM.
  Hoe moet ik dat doen?
  Ik heb het boek van mijn zus gekregen, maar kan wel wat ondersteuning gebruiken.
  Hoor graag van je.
  Wieke de Bruijne
  bertenwieke@xmsnet.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Wieke,

   Je kunt via Facebook zoeken op trim healthy mama nederland en dan zou het moeten lukken denk ik. Succes hoor!

   Verwijderen
 11. Beste Marjolein,

  Ook ik ben begonnen met THM en op zoek naar de Nederlandse Facebook pagina. Ik heb hem helaas niet kunnen vinden. Kun je misschien een linkje plaatsen?

  Groetjes Sabina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry voor de heeeele late reactie. Je kunt het vinden op Facebook bij 'trim healthy mama and dutchspeaking'. Succes!

   Verwijderen
 12. Ik kan hem ook niet vinden!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een geweldige site!! Ik hoop hier later nog veel meer te lezen. Ik geloof dat het zó belangrijk is om goed voor je lichaam als tempel van de Heilige Geest te zorgen, omdat wie de tempel schendt, zal God schenden staat er in Romeinen. Dat heeft mij in het verleden een sleutel tot genezing gegeven. God sprak hierdoor tot mijn hart over het eten van het goede wat Hij geeft in Zijn schepping. Dat heeft mijn leven totaal veranderd en daardoor ben ik van een ongeneeslijk zieke een totaal gezonde vrouw geworden.
  Ik wil dit ook delen met iedereen die wil leren en die wil weten over Gods schijf van 5 volgens Deut. 32. Daarom ben ik m'n eigen webshop gestart: www.biologischevoedingsproducten.nl of www.chanitaorganics.nl
  Het is nog lang niet klaar. Maar ik wil het wel alvast delen. Dit schrijf ik niet als reclamepraatje, ik geloof dat God de mensen stuurt die het nodig hebben. Ik schrijf dit wel als iemand die zeer enthousiast is in het delen van wat goed is. Hartelijke groet en shalom!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi,
  ik gebruik zelf gewoon creatine. Het scheelt een hoop en ik kan een stuk langer door gaan met sporten. Zo wordt ik nauwelijks moe.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat leuk om nog iemand te vinden die heeft geschreven over THM! Je bent voor zover ik weet de enige, en daarom ben ik zelf begonnen met een blog om mijn ervaringen met THM op te schrijven. thmopmijnmanier.blogspot.com.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat leuk om te lezen dat je er druk mee bezig bent om gezonder te leven! Hopelijk gaat het voor je ook de goede kant op!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik doe ook THM. Veel van geleerd!
  Kan de Nederlandse facebookpagina waarover je schrijft niet vinden. Hoe heet het?

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs