- Allereerst is het handig om een boodschappenbudget per maand vast te stellen. Dit budget pin je aan het begin van de maand en verdeel je eerst in tweeën. Eén deel daarvan gaat naar de grote boodschappen die je aan het begin van de maand koopt. Het tweede deel verdeel je in drieën, dit huishoudgeld kun je in drie enveloppen stoppen en elke volgende week van de maand maak je dus een nieuwe envelop open en van dat geld hoef je alleen nog maar verse producten te kopen, aangezien je je voorraadkast gevuld hebt aan het begin van de maand.
- Voor de maandelijkse grote boodschappen is het handig om een maand lang alle bonnetjes van supermarkten te bewaren en je voorraadplanken af te gaan om te kijken wat je per maand zo allemaal koopt.
- Daarna stel je een lijst op met boodschappen die je per maand nodig hebt en hoeveel. Zo'n lijst kun je bijv. in excel maken.
- Maak ruimte voor een voorraadkast vrij, bijv. in de schuur of de bijkeuken. Voorbeeld: Met een paar planken tegen de muur in de schuur heb je al gauw een mooie voorraadkast.
- Aan het einde van elke maand ga je met de gemaakte lijst je voorraadkast langs en kijk je hoeveel je van alles nodig hebt en wat je nog hebt staan. Heb je bijvoorbeeld op je voorraadlijst 6 pakjes gezeefde tomaat staan en er staan er aan het eind van de maand nog 3 op de plank dan vul je op je boodschappenlijst 3 pakjes gezeefde tomaat in.
- Dan ga je om je maandelijkse boodschappen of je laat ze evt. bezorgen.
- Probeer je voorraadkast (of rek, kelder, lades oid) zo overzichtelijk mogelijk in te delen. Gebruik daarvoor bijv. dezelfde mandjes en voorraadpotten en werk met etiketten.
- Maak een weekmenu aan de hand van je verse producten en je producten uit je voorraadkast.
- Wanneer je een keer een week lang vooral maaltijden uit je voorraadkast eet, kun je het geld voor die week besteden aan een extra dure aankoop bijv. een tweedehands vriezer, groot pakket extra vlees of brood of andere dingen voor je vriezer of voorraadkast, die je met een goede aanbieding kon kopen.
- Om je voorraadkast gestadig aan te vullen kun je elke week iets extra's meenemen. Zo heb ik pas van iemand 10 kg Surinaamse rijst gekregen, dus dat hoef ik voorlopig niet te kopen. Of als er een goede aanbieding van gedroogde pasta is, dan koop ik daar een flink aantal van. Maar het hoeft niet persé in grote aantallen, zeker niet als je maar een kleine voorraadkast hebt.
- Eet eens in het jaar je voorraadkast en vriezer leeg, om te voorkomen dat dingen bederven (vlak voor de zomervakantie is een goede tijd!).
- Maak een extra plank vrij voor de voorraad toiletartikelen en schoonmaakmiddelen.
- Maak sommige maaltijden (of taarten bijv) dubbel en vries dat in.
Foto van Pinterest |
Als jullie nog een tip hebben voor de voorraadkast en/of maandelijkse boodschappen dan zou ik het fijn vinden als je die met ons deelt in een reactie hieronder.