11 juni 2013

Gezinsavond over het bewaren van de vrede

Een aantal weken rondom de geboorte van Olivia hebben we vooral 'makkelijke' gezinsavonden gehad. Boekjes voorlezen of film kijken met popcorn bijvoorbeeld. Maar dit keer hadden we weer wat meer tijd en energie voor de voorbereiding en wilden we weer een karaktereigenschap oefenen. De lessen over karaktereigenschappen haal ik van deze site dan klik ik op een bepaalde les en dan op downloaden van PDF. Dit keer was 'Harmony' aan de beurt ofwel het bewaren van de vrede. Vooraf heb ik opgeschreven wat de mogelijkheden waren en in de les stonden zoveel leuke dingen dat we besloten er twee gezinsavonden aan te wijden. Prachtig dat er zoveel elementen in de les staan die naar voren komen. Bijvoorbeeld een proefje, taalopdracht, buitenactiviteit, kookopdracht, rollenspel, gebed en liedjes, Bijbeltekst, Biologieopdracht, manieren om te oefenen door de week met deze karaktereigenschap en nog veel meer. Jammer dat deze site in het Engels is, hij zou nodig vertaald moeten worden ;-)
We begonnen al onder het eten met de 'les', zodat de tweeling er ook nog van mee zou krijgen. We legden het woordje Shalom uit en zongen liedjes over vrede, zoals het liedje: 'Een rivier vol van Vrede' bijvoorbeeld. Ook een deel van de bergrede hebben we voorgelezen. ' Zalig zijn de vredestichters, want zij zullen kinderen van God genoemd worden.'
Daarna een spreuk waarin staat dat het beter is om droge broodkruimels te moeten eten in een huis met vrede, dan veel overvloed te hebben in een huis waar ruzie is. Dan rijst de vraag: ' Eet je liever droge broodkruimels of een lekkere taart?' En dan de uitleg er natuurlijk bij.
Toen de tweeling op bed lag zijn we begonnen met een proefje.
We deden azijn in een kom. Dat stelde Myrthe voor die aan het spelen was met haar playmobil. Toen deden we er baking soda bij, dat stelde een zusje voor die er bij kwam zitten en playmobil afpakte. De reactie is dat het mengsel enorm gaat borrelen en schuimen. Dat stelde dus ruzie voor. Daarna had ik rood water (kleurstof erdoorheen) en goot dat erbij. Onmiddelijk hield het schuimen op en werd het een glad goedje. Dat water staat voor vriendelijke woorden. Een vriendelijk antwoord laat boosheid verdwijnen zo staat er in Spreuken (vrije vertaling).
Daarna lieten we een plaatje van een krokodil zien. Een krokodil heeft een helper. Namelijk een klein vogeltje die zijn tanden schoonmaakt door resten er tussenuit te pikken. We noemden nog een paar voorbeelden van dieren die elkaar helpen en keken een stukje van de natuurdocumentaire 'Life'. We hebben samen gepraat over hoe je de vrede kunt bewaren door elkaar te helpen.
Als laatste gingen we chips eten. Maar dat ging niet zomaar. We noemden om beurten voorbeelden die vrede of die ruzie veroorzaken. Bijv: ' Ik wil dat poppetje hebben, NU!' of ' Wil je ook een stukje van mijn koekje?' Alleen als het voorbeeld de vrede bevorderde dan mochten we chips pakken, anders niet.
Daarna een gesprekje over hoe je op school of thuis de vrede kunt bewaren.
Het was weer een waardevolle avond en het heeft veel indruk bij Myrthe achtergelaten.

Even een fotootje tussendoor van mijn vier lieve roze meisjes ;-)
Eet je liever droge kruimels in een huis vol vrede of heb je liever overvloed in een huis waar ruzie heerst?
Chips eten tijdens een leuke oefening
Even een fotootje tussendoor van ons prachtige geschenk Olivia!!
Voorbereidingen voor de gezinsavond (sorry voor de scheve foto's ;-))

4 opmerkingen:

 1. Mooi, Marjolein. Maar dat liedje, is het niet 'een rivier vol van vrede' en 'een fontein vol van blijdschap' ?
  Maakt eigenlijk niet uit ;-) Ik waardeer je blog, en leer er veel van!
  Zelf ben ik sinds kort opnieuw begonnen met bloggen, welkom ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieve Marjolein,

  wat prachtig zo´n avond! En wat heb je vier prachtige dochters, gaat het nog steeds goed met Olivia en met jou? Ik geniet van je blogs!

  Liefs, Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel mooi! En ook die website met zo veel mooie lessen om je kinderen te helpen groeien in hun karakter. Zou inderdaad vertaald moeten worden... Is het van focus on the family? Die hebben toch wel een Nederlandse tak?

  Gods zegen
  Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marjolein,

  Vraag: gebruik jij ook nog andere bronnen naast deze website?

  Vriendelijke groeten,
  Jeannet

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs