17 mei 2013

Zelf wasmiddel maken

De laatste tijd heb ik veel gelezen over zelf je eigen wasmiddel maken en het leek me wel leuk om dat ook eens uit te proberen. Zelf wasmiddel maken van Marseillezeep (je kunt ook Sunlightzeep gebruiken maar ik las dat dat de kleding iets valer maakt) is goed voor het milieu. Het is 100% biologisch en afbreekbaar en je gebruikt geen dure verpakkingen. Verder scheelt het ook geld als je het vergelijkt met gewoon wasmiddel uit de winkel. Maar werkt het ook? Daar wilde ik achter komen, dus ben ik aan de slag gegaan.
Ik had nog twee blokken roze (heerlijk geurende) Marseillezeep liggen, dus heb ik 1 blok heel fijn geraspt met een rasp tot ik ong. 80 gram geraspte zeep had.
Daarna heb ik in een soeppan 5 liter water gekookt en toen het kookte heb ik het water in een emmer gegoten. Toen heb ik de zeep er voorzichtig doorheen geroerd, totdat het opgelost was. Daarna heb ik de zeep een nacht laten staan zonder er verder in te roeren. Sommigen hebben de andere dag dan veel klonten in de zeep en gebruiken dan een mixer om het geheel glad te mixen (zoals Annemieke, door haar verhaal over zelf wasmiddel maken ben ik ook enthousiast geworden.) Bij mij was de zeep nog vloeibaar en mooi glad dus hoefde ik het alleen maar door te roeren. Ik heb de zeep met behulp van een trechter in lege wasmiddelflessen gedaan. Tja en dan is je wasmiddel klaar. 5 liter wasmiddel. Sommigen doen voor de witte was er nog soda doorheen, maar de meningen op internet zijn verdeeld of dat wel goed is voor je was en de wasmachine en dus heb ik me er maar niet aan gewaagd en heb bij de witte was een schepje ecobleek gedaan van Ecover. De witte was kwam lekker geurend uit de wasmachine en lekker zacht uit de droger (heb gewoon wasverzachter uit de winkel gebruikt). Ik had expres hele vieze sokken bij de witte was gedaan en die kwamen er net zo schoon uit als anders. Ik heb dus geen verschil gemerkt.
Je kunt evt. ook je eigen wasverzachter maken van schoonmaakazijn vermengd met een paar druppels geurolie of 1/3 deel schoonmaakazijn, 1/3 deel gedestileerd water en 1/3 deel goedkope conditioner voor je haar. Dat samen mengen en evt. een paar druppels geurolie erbij.
Nu de kosten: Normaal ben ik voor 5 liter wasmiddel zo'n 6 euro kwijt  (met aanbieding). Nu had ik nog Marseillezeep, dus voor mij was deze 5 liter gratis. Maar Marseillezeep is 2,50 per blok (dezeepkist.nl).De zeep is geconcentreerder, dus je doet langer met je wasmiddel (ik gebruik een wasbolletje per keer en leg de wasbol bij de was in de machine). Je kunt ook Marseillezeepvlokken via internet kopen. Dan ben je per saldo nog veel goedkoper uit en hoef je niet te raspen.
Als je zelf wasverzachter maakt ben je per fles ong. één euro kwijt.
Al met al een leuk experiment  en zeker voor de grotere gezinnen een leuke manier om te bezuinigen en het milieu niet teveel te belasten.

13 opmerkingen:

  1. Ha lieve Marjolein,

    ik zit ook al lang over na te denken om het te doen, en door jouw blog word ik alleen maar meer gestimuleerd om het ook te proberen....

    Hoe gaat het verder met je? Ben je weer een beetje aangesterkt? En hoe gaat met je meisjes? En hoe vinden de oudere kinderen het, dat ze nu weer een zusje hebben, nog steeds zo enthousiast?

    Succes met alles!

    Liefs, Nienke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nienke, bedankt voor je reactie! Het is inderdaad een leuk experiment om te doen. Ben benieuwd naar jouw ervaring met het wasmiddel maken.

      De meiden zijn erg blij met hun nieuwe zusje, vooral de oudste is zo lief en voorzichtig met haar, echt een grote zus ;-) Ik voel me gelukkig weer aardig de oude, met zo'n druk huishouden ook wel handig, haha. Groetjes Marjolein

      Verwijderen
    2. Hoi Marjolein,

      ik heb vorige week Marseillezeep gekocht (bij De Tuinen), en gisteravond zelf wasmiddel gemaakt. Ik wilde even nog niet met teveel beginnen, heb 1 liter gemaakt (en hoefde daarvoor dus maar rond 16 gram zeep te raspen). Ik heb vanmiddag mn witte was ermee gedaan (ook een schepje bleekmiddel van Ecover erbij gedaan), en die was kwam er stralend wit uit!!! Ik ben helemaal om! En Ronald, mn man, is er helemaal verwonderd over, dat zoiets simpels als een blok zeep en water, je daarvan zoiets kan maken, en de was er zo mooi uit kwam uit de machine. Nu eerst mijn oude wasmiddel maar opmaken, maar dan ga ik absoluut over op eigen wasmiddel. Het feit dat het ook nog eens goed is voor het milieu is alleen maar extra motivatie om het te doen.

      Ik dacht: ik reageer nog maar even, dan weet je dus wat mijn ervaring is!

      Lieve groetjes,

      Nienke

      Verwijderen
  2. Bedankt voor je lieve reactie, Suzanne! Ik ben idd weer aangesterkt al moet ik nog wel weer een bepaald ritme zien te vinden in mn dag :-) We genieten erg van onze Olivia, prachtig geschenk! Groetjes Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor je lieve reactie, Suzanne! Ik ben idd weer aangesterkt al moet ik nog wel weer een bepaald ritme zien te vinden in mn dag :-) We genieten erg van onze Olivia, prachtig geschenk! Groetjes Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een goede tip Marjolein. Het zou niet gek zijn als het wat bespaarde want er wordt wat afgewassen hier in huis. Waar koop je die marseillezeep, gewoon in de supermarkt?

    Leuk om in de reacties te lezen dat je geniet van je kleine meisje (en je grote natuurlijk).
    Groetjes, Wendy

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ha, leuk, jij ook al ;-) ik ben hier lege flessen aan het sparen, en zodra ik er 5 heb, ga ik het ook proberen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Super. Dank!
    Mag ik vragen waarom je wasverzachter gebruikt? Lijkt me soort in strijd met zelf wasmiddel maken. Of zie ik dat verkeerd?
    Groet!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Marjolein,
    Allereerst van harte gefeliciteerd met de geboorte van Olivia! Fijn om te lezen dat alles zo goed gaat!
    Verder wilde ik nog even zeggen dat ik naar aanleiding van dit berichtje ook zelf wasmiddel heb gemaakt. Ik heb er zojuist ook over geschreven. Het werkt inderdaad prima en het scheelt behoorlijk in de kosten. Bedankt voor deze tip!
    Groetjes Jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Super leuk! En handig!
    Als je eens een huishoudelijke hulp zoekt is een platform als Care.com een aanrader!
    https://nl.care.com/

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Marjolein,

    Wat vind je van het wasmiddel met een kleine?
    Ik gebruik het al een jaar, maar sinds onze baby geboren is ben ik weer overgestapt op "gewoon" wasmiddel. Onze kleine spuugt nogal en ik vond het naderhand toch niet altijd even fris ruiken.
    Ik ben benieuwd wat jij daar van vind :)

    Zegen!
    Groetjes Kimberly

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Kimberley,

      Mijn babywas wordt gewoon schoon, ook de 'ondergepoepte' rompertjes. Ik moet wel zeggen dat ik van mn zus twee blikken vanish heb gekregen en er daar dus ook af en toe een schepje bij doe. Verder gaan vlekken er echt gewoon uit.

      Geniet van je kleintje!! (Oliva geeft ook altijd een mondje terug na de voeding, érg vervelend als je net schone kleding hebt aangetrokken...maar ja 't hoort een beetje bij de leeftijd ;-))

      Hartelijke groet,

      Marjolein

      Verwijderen
  10. Dat heb je eens even mooi voor ons uitgerekend. Dank je wel. Ik moet nog even nadenken of ik er iets mee ga doen :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren. Ik hoop dat je dat zult doen als de vrouw uit Spreuken 31:26 -Zij doet haar mond open met wijsheid,
onderricht uit genegenheid ligt op haar tong-