09 juli 2012

Christelijke karaktertraining

De kern van karaktervorming is gehoorzaamheid aan de Bijbel. De Heere wijst zo vaak aan waarin wij veranderd moeten worden; Hij vraagt vraagt van ons liefde (God liefhebben boven alles, de naaste als onszelf), blijdschap (verblijd u te allen tijde), medeleven (ween met de wenenden, wees blij met de blijden), dankbaarheid (Dank God in alles) etc. etc. Ook in Spreuken staan zoveel mooie teksten die ons wijzen op karaktervorming. De Bijbel is zo vol van wijsheid en God wil dat we die wijsheid gebruiken, ook in onze gezinnen. Belangrijk is om op te merken dat het karakter alleen gevormd kan worden door het werk van de Geest. Zonder de Geest zijn onze inspanningen hiervoor niets waard. Het uiteindelijk doel van de vorming van ons karakter is dat Hij aan Zijn eer komt en dat we steeds meer bruikbaar worden voor Zijn Koninkrijk. 

Hieronder staan hulpmiddelen die ik heb gevonden voor karaktertraining. En een ieder die ook met dit onderwerp bezig is in zijn/haar gezin mag er natuurlijk gebruik van maken.De allereerste hulpbron is de Bijbel. Er staan zoveel teksten, er zijn zoveel Bijbelverhalen die gaan over karaktervorming. Over gehoorzaamheid versus ongehoorzaamheid, over de waarheid spreken versus leugen etc. De beste bron is de Bijbel!!
En daarnaast is het belangrijk dat we niet alleen aan onze kinderen dingen aanleren, maar ook om zelf met je eigen karakter aan de slag te gaan (Door de hulp van de Geest). Om samen als gezin bezig te zijn met deze vorming. De reden dat ik er zo mee bezig bent is namelijk dat er aan mijn karakter nog heel veel gevormd moet worden, zo ook aan dat van mijn kinderen. En om een goed voorbeeld te kunnen geven aan mijn kinderen (wat essentieel is) moet ik dus ook regelmatig bij mezelf evalueren of ik moet 'werken' aan een bepaalde karaktereigenschap. Je karakter heeft God in je geschapen, maar kan wel gevormd worden of gekneed of bijgeschaafd, net hoe je het wilt noemen. Ieder karakter is anders. Mijn ene dochter heeft bijv. een zeer sterke wil, als die sterke wil zich liefdevol vormt naar Gods wil, dan kan ze met die sterke wil grote dingen doen in het Koninkrijk van God. Ieder karakter is dus anders, maar vorming is nodig!!

Huisregels zijn ook nodig als het gaat om karaktervorming. Wij hebben op dit moment zelf drie huisregels: 1-Wees gehoorzaam 2- Wees vriendelijk 3- Wees een helper. Ze werken goed voor onze jonge kinderen.

Ik heb zo goed als geen Nederlandse boeken of informatie gevonden die gaan over Christelijke karaktervorming bij kinderen. Op de site van stichting Heartcry kun je wel een aantal mooie preken beluisteren over karaktervorming. Die moeten nu nog betaald worden, maar worden meestal na verloop van tijd bij de overige preken gezet, zodat je ze gratis kunt beluisteren.

Door voor te lezen aan je kinderen kun je ook werken aan karaktereigenschappen. Veel (christelijke) boeken hebben een thema wat te maken heeft met een karaktereigenschap. Tegenwoordig lees ik elke dag (als dochterlief uit school komt) één of meer boeken voor aan de kinderen en dat is zo fijn. Ik geniet er zelf van en de kinderen ook. Ik haal de boeken uit een christelijke bibliotheek of koop ze bij de Christelijke boekhandel. Je kunt aan de hand van die boeken vragen stellen aan je kinderen over de hoofdpersoon en over de karaktereigenschappen die aan bod komen. Ik vind met name de boeken van Max Lucado en de prentenboeken van Patricia St. John geweldig.

Ook op de gezinsavonden kun je leuke activiteiten plannen die gaan over karaktereigenschappen. Wij hebben zelf dit boek daarvoor.

Tijdens de Bijbeltijd kun je ook aandacht besteden aan karaktereigenschappen dmv flashkaarten (zie info hieronder) en bijpassende Bijbelverhalen.

In Amerika zijn er veel boeken over Christelijke karaktervorming geschreven en ik zal er een paar noemen. Ik wil deze boeken graag ooit nog eens bestellen, maar loop erg tegen de prijs aan en het is lastig om via Amerika te bestellen aangezien je zit met douanekosten. Goede boeken zijn voorbeeld te vinden via Doorposts, via WeChooseVirtues of via deze site of via deze site

Dan nu een aantal sites waar je (gratis) informatie kunt vinden over karaktereigenschappen. Ik ga zelf flashkaarten maken adh van dit schema (wat ik dan vanzelfsprekend vertaal in het Nederlands ;-)), deze plaatjes gebruik ik voor de voorkant en het moet er ongeveer uit komen te zien als dit voorbeeld (scroll naar beneden).

Bid voor je kinderen dat deze karaktereigenschappen steeds meer zichtbaar zullen worden in hun leven met deze gebedslijst
Overige sites:

http://thestepsprogram.org/downloads.html (TIP!!)
http://www.kidsofintegrity.com/gentleness-object-lessons (TIP!)
http://www.homeschoolhelperonline.com/character_studies.shtm
http://www.abcjesuslovesme.com/character-education
http://www.hubbardscupboard.org/character.html#Overview
http://www.homeschoolshare.com/character_lapbook.php
http://www.characterjournal.com/
http://blessing-farm.blogspot.nl/2012/05/character-training-tools-help-for.html (hier heb ik veel info en sites vandaan gehaald)

Heb je meer informatie over karaktertraining voor me, schroom dan niet een reactie achter te laten. Alvast bedankt!!9 opmerkingen:

 1. Lieve Marjolein,

  ik wil heel graag aan je kwijt, dat ik zo enorm veel heb aan je blog. Ikzelf ben getrouwd, (nog) geen kinderen, en na best wat meegemaakt te hebben aan het leren om positief te gaan denken (had tot nu toe hele negatieve inslag). Ben momenteel het boek aan het lezen: ´Waardevol ZIJN De wens van ieder mens - Je identiteit vinden in Gods aanvaarding - niet in de goedkeuring van mensen´ van Robert S. McGee. Een enorm prachtig boek, waardoor ik momenteel ook veel aan het veranderen ben. Ik vind je stukjes op je blog stuk voor stuk prachtig, en leer er heel veel van....ook deze weer. Dank je wel voor alles, al heb ik je nog nooit persoonlijk gezien, hierdoor ben je echt heel waardevol in mijn leven!

  Lieve groetjes, Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb je enorm veel informatie voor ons verwerkt in dit blogbericht Marjolein. Dank je wel. Ik denk dat heel veel ouders, samen met mij, hier heel dankbaar voor zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Marjolijn,

  Ken je deze site al? Ze verkopen er Engelse boeken, ook christelijke zonder verzendkosten. De site is www.thebookdepository.co.uk
  Ik heb er al heel wat boeken kunnen kopen die als ze via Amerika zouden komen onbetaalbaar zouden zijn voor ons.

  Groetjes, Claudia

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb gehoord dat Amazon vanaf sept. in Nederland komt, misschien hebben zij ook christelijke boeken straks? Ik heb overigens nog nooit douanekosten of invoerbelasting moeten betalen als ik uit de VS bestelde, wel hoge verzendkosten, dat wel. Ik heb zelf ook nog een heel rijtje boeken en spullen uit de VS op mijn lijstje staan, ik wacht even tot september om te kijken of het via Amazon lukt. Karaktervorming is iets waar ik de laatste tijd ook veel mee bezig ben. Het moeilijkste om te veranderen denk ik, maar je merkt het wel echt in de gevolgen (als je verandert in bepaalde opzichten). Ook voor volwassenen inderdaad, het begint met ons natuurlijk en pas dan kan je er ook met je kinderen (of kinderen op school) mee bezig zijn. Goede adviezen weer!
  Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Christelijke karaktertraining - mooi woord :) Nog nooit eerder zo gelezen. Ik heb zo'n training ook hard nodig, omdat ik meer van Gods karakter wil krijgen! Omdat ik meer op Hem wil lijken... Dat betekent trainen, oefenen - oefen u in de godsvrucht, staat er. Komt ongeveer op hetzelfde neer in praktijk ;)
  Mijn kinderen zijn nog jong en ik wil ze nu vooral bijbrengen dat ze altijd in een goede verhouding tot God en tot hun ouders moeten leven. Altijd een rein geweten, niets te verbergen... En als het misgaat, direct in orde brengen! Dat is de basis voor een relatie die de diepte in kan groeien! Over die basis heb ik ook mijn laatste blog geschreven: 'Vlekken op je hart'.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marjolein,

  Dankjewel voor al deze links! Ik lees je blog graag en leer er veel van!

  Groetjes,
  Eveline (thuisonderwijsmoeder van drie kinderen, zes, drie en nul jaar)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank je wel voor deze blog. Heel veel info.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Via een blog die je recent plaatste, kwam ik bij dit bericht. Wat mooi, christelijke karakter-training. Ik ga snel eens wat links bekijken die je plaatste. Dank je wel voor je mooie blog. Ik volg je met plezier!

  Groetjes, Annelies

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs