21 maart 2012

Handig boek voor Bijbeltijd met kinderen

We hebben (dankzij een tip van iemand uit onze gemeente) een nieuw boek gekocht dat heet: 'Aan de hand van het Woord' geschreven door Marianne Schoolland.


Dit boek legt de geloofsleer eenvoudig uit aan kinderen en geeft een duidelijke structuur aan de bijbeltijd/huisgodsdienst. Op de achterkant staat: In 14 onderdelen en 86 korte hoofdstukjes wordt de gehele geloofsleer in eenvoudige bewoordingen uiteengezet. In elk hoofdstuk wordt daarvoor een bijbelverhaal als illustratie gebruikt. Aan het einde van ieder hoofdstuk zijn gespreksvragen, een bijbeltekst, een lied en gebedsonderwerpen opgenomen. Ouders kunnen dit boek aan hun kinderen voorlezen en aan de hand van het gelezene verder praten, zingen en bidden. Oudere kinderen kunnen het boek zelf lezen. Dit boek biedt ouders en andere opvoeders een uitstekende leidraad voor de invulling van de huisgodsdienst. Het doel van dit boek is dan ook dat kinderen God leren kennen en Hem leren liefhebben. De vele zwart-wit illustraties vormen met de tekst een aantrekkelijk geheel.


We gebruiken het boek nu na de avondmaaltijd en het is erg fijn om structuur te hebben met de Bijbeltijd en onze dochter van vier kan het ook al redelijk goed begrijpen. Er staan ook voorbeelden van liederen die je kunt zingen met de kinderen. Dit zijn meestal psalmen of een gezang. Maar daar kun je natuurlijk zelf ook een ander lied kiezen.

Hieronder een voorbeeld van de eerste 'les', zodat je een beetje een indruk hebt.

Deel 1 Thema: Zoeken naar God


les 1- We hebben God nodig

Dit is een boek over God. Het gaat ook over mensen en over alles wat we om ons heen zien. Maar het gaat vooral over God, omdat Hij het belangrijkst is. We moeten Hem leren kennen, omdat wij Hem nodig hebben.

Heb je weleens gezien dat een baby zijn armpjes uitstak naar zijn moeder? Het kindje heeft moeders liefde nodig. Het heeft ook de zorg van moeder nodig. Zo zoeken mensenharten naar God. We hebben Gods liefde zo nodig. We hebben Zijn zorg nodig.

Heb je weleens omhoog gekeken naar de blauwe lucht? Hoe hoog en hoe groot is die blauwe hemel boven ons. De wereld om ons heen is ook heel groot. Wat zijn wij dan klein! Zelfs grote mensen zijn dan maar klein. Of we nu grote mensen of kinderen zijn, wij hebben allemaal God nodig.
Er is een stemmetje in ons hart dat zegt dat we God nodig hebben. Dat stemmetje vertelt ons ook dat er een God is. Alle mensen hebben dat stemmetje in hun hart dat hun vertelt dat er een God is.

Maar wij kunnen God niet zien. Wij kunnen overal om ons heen kijken, we kunnen overal zoeken, maar wij zullen God nergens zien. Sommige mensen denken dat de zon God is. Ze zien hoe prachtig de zon opkomt in de vroege morgen. Ze zien hoe de zon al hoger en hoger opklimt aan de hemel en aan het eind van de dag weer daalt en ondergaat. De zon geeft licht. De zon geeft ons warmte. De zon laat het groene gras, de planten en de bomen groeien. Daarom zeggen sommige mensen: 'De zon is onze god'. Zij gaan bidden tot de zon. Maar de zon is geen god. De zon kan de mensen niet horen als ze tot hem bidden.
Sommige mensen denken dat de sterren goden zijn. De sterren pinkelen zo vriendelijk en wondermooi aan de de donkere hemel in de nacht! Er zijn mensen die bidden tot de sterren, maar de sterren kunnen hen niet horen als ze bidden. De sterren kunnen hen niet helpen als ze het moeilijk hebben.

Lang geleden maakten mensen goden. Ze maakten beelden van hout en steen of van goud en zilver. Dat zijn geen echte goden, we noemen ze afgoden. De mensen baden tot deze afgoden. Maar de afgoden konden hen niet horen en niet helpen. In verre landen zijn er ook nu nog mensen die bidden tot afgoden. Ze hebben nog nooit gehoord van de ware God.


Sommige mensen zeggen: 'Er is geen God'. Zij bidden helemaal niet. Maar diep in hun hart zegt het stemmetje: 'Er is wél een God'. Als wij God niet kunnen zien, hoe kunnen wij Hem dan kennen? God is het allerbelangrijkste in ons leven. Wij hebben Hem nodig, daarom moeten we Hem leren kennen. Dit boek wil ons helpen om God te vinden en Hem te leren kennen.

Waar gaan we dan zoeken naar God? In de Bijbel. Daarin staat alles over God geschreven. De Bijbel vertelt ons hoe groot en wonderlijk God is. We lezen hoe Hij voor ons zorgt. De Bijbel vertelt ons hoe we kinderen van God kunnen worden. De Heere God zelf wil ons helpen Hem lief te hebben en dicht bij Hem te leven, ook al kunnen we Hem niet zien.

De Bijbel zegt: 'Nadert tot God en Hij zal tot u naderen'. Jacobus 4:8

Om over te praten: Wat vertelt het stemmetje in ons hart? Waarom kunnen de zon en maan onze goden niet zijn? Waarom vraagt ons hart naar God? Waarom hebben wij Hem nodig?

Wij lezen in de Bijbel Psalm 105: 1-4

Wij zingen: Psalm 136:1,2 of Grote God, wij loven U (nr 149, hervormde bundel)

Wij bidden: Wij danken de Heere God dat Hij alles over Zichzelf heeft laten opschrijven in de Bijbel. Wij vragen de Heere God of Hij ons wil helpen om Hem te vinden.


3 opmerkingen:

 1. Dat lijkt me een leerzaam boek Marjolein. Dit soort berichtjes zouden heel leuk zijn voor het weblog Christelijk Opvoeden en de Facebookgroep die we hier inmiddels voor hebben. We kunnen dan als ouders doorpraten over bepaalde onderwerpen, evenementen, tips, overdenkingen enz. Misschien ook iets voor jou?
  Dank je wel voor het delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ken je ook de boekjes van 'Om het Woord' van Bram Dingemanse?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoi Marjolein,

  dank voor het delen van dit boekje. wij hebben het met onze kinderen in het Engels gelezen (leading little ones to God)toen we in het buitenland woonden en vonden het een erg mooi boek. fijn dat het ook nu in het Nederlands beschikbaar is!

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs