05 maart 2014

Voorbereiding en activiteiten voor Pasen

De lijdenstijd is een periode van 40 dagen waarin je (samen met je gezin) leest en nadenkt over wat Jezus heeft meegemaakt en voor ons heeft gedaan voordat het Pasen werd. Ik wil jullie graag een paar ideeën meegeven om met elkaar toe te leven naar het Paasfeest.

*Je kunt als gezin uit een dagboek lezen wat speciaal voor deze 40-dagentijd is geschreven. Je kunt ook deze overdenkingen en Bijbelverhalen downloaden (Engels), als je je aanmeldt voor de maillijst van deze site. Je krijgt er prachtige kunstfoto's bij, die te maken hebben met de lijdenstijd en die je bijv. aan takken kunt hangen.

*Je kunt als gezin ergens een periode van vasten. Een voorbeeld is: van het kijken van televisie. Je kunt de tijd die je anders na het eten doorbrengt met televisiekijken ook gebruiken om samen extra lang Bijbeltijd te doen. Je leert bijv. teksten en liederen aan over het lijden van Christus en je bespreekt de Bijbelverhalen. Misschien wordt deze tijd wel zo waardevol voor je, dat jullie ook gaan besluiten de televisie de deur uit te doen ;-) Je kunt natuurlijk ook van andere dingen vasten, maar het is wel belangrijk dat je de tijd die je nu over hebt gebruikt om je (samen) te verdiepen in het Woord.

*Op de site van Ann Voskamp las ik dat zij gedurende de stille week voor Pasen een bakje met vijgen en amandelen hebben staan en een bakje met tandenstokers en een zelfgevlochten doornenkroon.
Op de dag na Palmpasen lezen ze dan het verhaal uit de Bijbel voor waar Jezus de vijgeboom vervloekt (Matth. 21: 18) en eten met elkaar van de vijgen. De amandelen staan voor het verhaal over Aaron en de dorre, dode tak die ging bloeien met prachtige amandelbloesem. Je kunt dan vragen stellen aan elkaar hierover. Bijv. dat Jezus zoekt naar vrucht in ons leven, met als eerste vrucht dat we geloven dat Jezus Christus onze Verlosser is en dat niet uit onszelf maar uit genade! Wat is de vrucht van de Geest? Zien we die bij elkaar? Hoe heeft God in ons leven dorre takken laten bloeien? Zien we het werk van de God in ons leven?

Dan heb je de tandenstokers en de doornenkroon. Deze stille week kun je als gezin gebruiken om elke keer als je gezondigd hebt en je schuld hebt beleden een tandenstoker in de doornenkroon te steken en Hem daarbij te danken voor Zijn grote, schuldvergevende genade.



*De kinderen kunnen een houten kruis maken en op dat kruis kun je elke dag iets neerleggen wat herinnert aan de gebeurtenissen voor Pasen (bron: van feest naar feest, Annette Noordhof e.a.)

Palmzondag (lees Mattheus 21:1-11) Symbool: leg een palmtakje op het kruis
Maandag (lees Mattheus 21:12-17 Symbool: Leg een zweepje neer op het kruis
Dinsdag (lees Mattheus 26: 6-13) Symbool: Leg een bundeltje geurige kruiden op het kruis
Woensdag (lees Johannes 13: 1:17) Symbool: Leg een klein handdoekje op het kruis
Witte donderdag ( Mattheus 26: 17-30) Symbool: Leg een stuk brood en een beker op het kruis
Goede vrijdag (Mattheus 27: 27-30) Symbool: leg een klein kruisje op het kruis
Stille zaterdag ( Lucas 23: 55-56) Symbool: Leg een donkere doek op het kruis
Pasen (Mattheus 28: 1-10) Symbool: Leg een steen op het kruis.

Aan het eind van de stille week zie je en herinner je door de voorwerpen die op het kruis liggen de gebeurtenissen die zich afspeelden voor Pasen.



*Je kunt elke maaltijd een kaars aansteken gedurende de stille week, maar hem op Witte Donderdag bewust uitblazen tijdens de maaltijd.

*Je kunt de sedermaaltijd met elkaar eten op Paasmorgen of op Witte Donderdag. De sedermaaltijd zit vol belangrijke symbolen van het Paasfeest. Een uitgebreide uitleg daarvan kun je vinden via google, pinterest, het boek van feest naar feest of deze blogpost. De maaltijd die je daarbij kunt maken (zie link blogpost hierboven) is bijv. lamsvlees met rozemarijn, rode krieltjes uit de oven, worteltjes, asperges met saus en als toetje een 'nieuw-leven-toetje': een chocolademuffin in een stenen plantenpotje met daarin 1 takje munt.



* Je kunt op Paasmorgen met elkaar opstandingsbroodjes maken.



* Je kunt ook deze paastaart maken.

Hebben jullie nog ideeën om met elkaar toe te leven naar het Paasfeest? Gezegende voorbereidingstijd gewenst!

4 opmerkingen:

  1. Leuke ideeën Marjolein. Ik had op mijn weblog Christelijk Opvoeden ook al een aantal suggesties opgeschreven. Ik plaats er nog een linkje bij naar jouw blog!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zelf gebruiken we ook het dagboek: Wijzer op weg naar het paasfeest. http://www.fakkel.nl/nl/product/9789033634185/wijzer-op-weg-naar-het-paasfeest.html Het is voor onze oudste (bijna 4) nog wel wat moeilijk, maar bepaalde dingen zoals een aftelkalender tot Pasen, tekeningen en een bouwplaat van de tempel kan ze al prima mee doen. Verder zoeken we wat alternatieven voor de dingen die nog te moeilijk zijn. In het boek staan overigens ook steeds opdrachten voor kleinere en voor grotere kinderen. Het is voor elke dag, maar wij gebruiken het nu nog alleen tijdens de gezinsmomenten op zaterdag avond. Wellicht volgend jaar wel elke dag!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Fijn dat je zulke mooie blogs schrijft. Ik kan niet wachten tot je je volgende publiceert! ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren. Ik hoop dat je dat zult doen als de vrouw uit Spreuken 31:26 -Zij doet haar mond open met wijsheid,
onderricht uit genegenheid ligt op haar tong-