15 januari 2014

Makkelijk en eenvoudig broodrecept

vanmiddag gebakken dit heerlijke brood
Ik ben al een heel jaar aan het worstelen met 'zelf brood bakken'. Brood in de broodbakmachine is lekker maar meestal niet genoeg voor ons gezin en de resultaten zijn nogal wisselend. Ik heb ook geprobeerd met de Bbm het deeg te maken en dan af te bakken in de oven. Ook dit lukte aardig vooral met dit broodrecept. Maar meestal had ik gewoon niet genoeg tijd om het allemaal te kneden, te laten rijzen, te vormen ed. Toch wil ik wel een aantal keer in de week zelfgebakken brood eten en het liefst nog gezond ook.

Nu bekeek ik een aantal weken geleden dit onderstaande filmpje en dacht: dat wil ik ook!


(Klik op de link voor stap-voor-stap-foto's)
Dit brood is een soort kruising tussen een gewoon gistbrood en een zuurdesembrood. Je maakt het deeg in 5 minuten. Je kneedt het niet, maar laat het eerst een aantal uur rijzen. Daarna kun je het deeg in de koelkast zetten. Het kan wel tot 2 weken in de koelkast blijven staan, natuurlijk kun je het eerder gebruiken dan dat, maar hoe langer het in de koelkast blijft staan hoe intenser en lekkerder het brood wordt. Doordat het eigenlijk een soort zuurdeegzetsel wordt door het lange staan is het een gezond brood, wat de aanwezige gluten grotendeels afbreekt, waardoor het glucose en insulinegehalte in je bloed minder snel stijgen en doordat de koolhydraten afgebroken worden zul je dus niet snel aankomen van dit brood. Verder zitten er door het lange staan meer bacteriƫn in die ervoor zorgen dat het meel als het ware voorverteerd wordt, waardoor het beter is voor je darmstelsel.

Je kunt dit brooddeeg ook gebruiken als pizzabasis, foccaciabasis, broodstengels, deeg voor  kleine bolletjes etc.

Nu de makkelijke kant van het broodverhaal: Je mixt in een tupperware doos (groot) of andere plastic bak: bloem, (ik gebruik Amerikaanse bloem voor het witbrood) water, gist en zout. Dit roer je met een pollepel totdat er geen droge bloem meer te zien is. 

Dan zet je het deeg op je aanrecht of ergens anders en laat je het een paar uur rijzen. Daarna zet je het in je koelkast en wanneer je brood nodig hebt haal je de bak uit de koelkast en pak je een flinke hand van het deeg. Het deeg is erg nat dus je gebruikt bloem om het vast te kunnen houden. Je kneed het deeg niet, maar je vormt er voorzichtig een bal van of een stokbrood of welke vorm je ook maar wilt. Dan leg je dit op bakpapier. 

Dan verwarm je de oven voor en daarin een pizzasteen (of een bakblik) en een ovenbraadpan. Als het brood zo'n 30 minuten op het aanrecht geeft gelegen (het blijft een klein brood, het gaat pas goed rijzen in de oven) kerf je er met een scherp mes sneden in (zie de voorbeeldfoto's). 

Dan leg je het brood voorzichtig (evt. met bakpapier en al) op de pizzaplaat in de gloeiend hete oven en giet je kokend water in de gloeiende ovenbraadpan die onder de pizzaplaat staat. Dan 30 minuten in de oven op 230 graden en klaar is je brood. Wel eerst af laten koelen anders heb je echt compact brood, laat je het afkoelen dan is het brood veel luchtiger. (Zo moeilijk om af te laten koelen, warm brood is zoooo heerlijk ;-))

Hieronder het recept. Het recept gebruikt cups en tablespoons als maten, maar ik heb hier een schema waar je cups en Tbs over kunt zetten naar Europese maten. Dit schema vind ik alleen niet altijd kloppen, dus heb uitgerekend dat het gaat om ong. 850 gram bloem en 600 ml water bij de witbroodversie. Je kunt natuurlijk ook gewoon cups en maatlepels kopen bij bijv. de marskramer.

Nodig:

Voor witbrood:

6,5 kopjes bloem
3 kopjes lauwwarm water
1 tot 1,5 eetlepel gedroogde instantgist
1 eetlepel gemalen (zee)zout

of voor volkorenbrood:

5,5 kopjes volkorenmeel
4 kopjes lauw water
2 kopjes bloem
1 eetlepel gemalen (zee)zout
1,5 eetlepel gedroogde gist

DE VOLKORENVERSIE IS TRIM HEALTHY MAMAPROOF!

Verder heb je een pizzasteen (of bakblik) nodig en een ovenbraadpan (ook action) en een redelijk grote pot/doos met evt. een luchtgaatje erin.

Oven voorverwarmen op 230 graden.

Als het deeg te nat is doe er dan nog meer meel bij en als het te droog is nog meer water. Kijk goed naar de voorbeeldfoto's over hoe het eruit zou moeten zien. Het deeg hoort namelijk redelijk nat deeg te zijn. Je kunt het deeg ook gebruiken voor pizzadeeg of voor kleine broodjes

Hier nog een filmpje waar de bedenkers van het brood het voordoen:

Witbrood:




Volkorenbrood:






p.s. Nadat het deeg op is, kun je in dezelfde bak gewoon weer nieuw deeg maken zonder de bak eerst af te hoeven wassen, het deeg wordt er alleen maar beter van (hoe leuk is dat ;-))

20 opmerkingen:

  1. Leuk ik hou van zulke recepten!
    Je zou ook eens op m'n blog moeten kijken naar de recepten an de No Knead broden, heeft ook hier iets van weg! En is zooooo lekker ook door het lange rijzen.
    Succes met je broodavonturen!
    Liefs Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb inderdaad al weleens no-knead brood willen maken, Ilse, maar daar heb je dan altijd zo'n gietijzeren pan voor nodig die je ook in de oven kunt doen en die heb ik niet. Heb jij wel zo'n pan? Groetjes!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Marjolein, wij hebben ook al vaak no knead brood gemaakt. Is zo lekker! En omdat het zo simpel is, doe je het ook eerder. Je hoeft overigens geen gietijzeren pan te hebben, hoor. We hebben t al wel eens in n broodvorm gedaan, maar ook gewoon op de bakplaat.

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ken je de blog van Katrien Achterberg , zij heeft heel veel niet te kneden broodrecepten op haar site staan . de moeite van het kijken waard.
    De Blog heet Dagelijks leven bij de Achterbergen.

    gr Roos.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja, ik ben het ook via de weblog van Karien gaan doen, die broden bakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Marjolein,
    wat een leuk recept. Ik had nog nooit gehoord over een brood wat niet gekneed hoeft te worden.

    Wat ik me wel afvraag; je hebt heel erg bezig met gezonde voeding enzo.. Overweeg je dan niet om brood te bakken van volkoren of speltbloem? Witte tarwebloem (zelf Amerikaanse) is erg ongezond - puur suiker en er zitten geen gezonde voedingsstoffen in. Misschien wist je dat nog niet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daarom heb ik er ook een volkoren versie bij staan, Annemieke. Maar af en toe een wit brood vinden we hier ook lekker, zeker in deze zuurdesemvorm. Bedankt voor je reactie!

      Verwijderen
  7. Dank je wel dat jet het zover uitgewerkt hebt Marjolein, toen ik net weer begon te eten na mijn buikgriep van de week moest ik beginnen met wit brood. Ik heb manlief toen gevraagd om zo'n rond brood van de AH te halen, toen ik op de verpakking keek zag ik dat dit ook een combi is van gist en desem en met een lange rijstijd. Laat dit nu echt mijn lievelingsbrood zijn!! Ik denk dat het Amerikaanse meel toch beter is dan gebuild meel, dus ik hoop het ook via die website te bestellen. Goede dag nog verder! Groetjes, Annemieke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Weet je ook of je bij de molen in Wapenveld ook tarwegluten kan kopen? Vind de verzendkosten vrij hoog. Groetjes Henrieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen idee, Henrieke. Ik vond de verzendkosten ook vrij hoog, dus het zou handig zijn als Wapenveld het ook had, maar ik ben bang van niet. Groetjes!!

      Verwijderen
  9. Hoe bewaar jij het brood nadat het afgekoeld is Marjolein? Neem aan dat jij ze s morgens niet voor schooltijd bakt.
    Groetjes Bernice

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De afgesneden kant van het brood op de broodplank leggen (evt. met een schone theedoek eroverheen). Niet verpakken, want dan wordt het brood zompig. Succes!!

      Verwijderen
  10. Harstikke bedankt voor het delen. Heb al vaak brood proberen te bakken, ook no-knead brood. Maar het mislukte altijd. En gisteren had ik gewoon heerlijk zelf gemaakt brood.

    Groetjes Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren. Ik hoop dat je dat zult doen als de vrouw uit Spreuken 31:26 -Zij doet haar mond open met wijsheid,
onderricht uit genegenheid ligt op haar tong-