18 april 2013

Communiceren met je kinderen

Op de JongeGezinnendag hebben mijn man en ik een workshop communicatie gevolgd. Het ging in de workshop voornamelijk over hoe je communiceert met je kinderen. Er werd een vrouw naar voren gehaald en ze werd geblinddoekt. Daarna kreeg ze heldere aanwijzingen hoe ze moest lopen naar een beloning. De vrouw liep foutloos naar de mars toe. Daarna werd er een man naar voren gehaald en ook hij kreeg een blinddoek om maar hij kreeg hele vage aanwijzingen. Bijv: 'Ga niet naar voren' of  ' je mag niet naar rechts'. De man wist werkelijk niet waar hij aan toe was en bleef dus maar staan waar hij stond.

Heel vaak is de laatste manier van communiceren, de manier waarop we tegen onze kinderen praten. 'Je mag niet naar boven'. 'Je mag geen snoepje'. Je mag je zusje niet slaan'. Etc.

Maar wat mag je kind dan wel? Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een kind tot vier/vijf jaar het woordje 'niet' niet zo goed kan plaatsen. Het begrijpt de opdracht dus ook niet goed en weet niet goed hoe het dan wel moet handelen. Of ouders geven soms ook onduidelijke opdrachten, zoals: 'Ruim je rommel eens op'. Wat is rommel? Het kind ziet rommel vaak niet als rommel. Of: 'Houd eens op met dat gedoe'. Wat is gedoe? Waar moet ik mee ophouden?

Als je dus met je kind praat is het erg belangrijk dat je het woordje 'niet' zo weinig mogelijk gebruikt. Geef je kind duidelijke, begrijpelijke en gerichte opdrachten met wat het wél moet doen. Of hoe het zich wél moet gedragen. Bijv: 'Mama wil graag dat je je speelgoedjes in die bak legt, want we gaan zo eten en dan is het fijn dat alles opgeruimd is'.

Ik had het echt nodig om dit weer eens te horen op de workshop. Ik gebruikte de laatste tijd in mijn opvoeding het woordje 'niet' aardig vaak en nu ik deze handreikingen heb gekregen ben ik het echt anders gaan doen en het 'werkt' enorm goed. Onze meiden doen direct wat ik zeg als ik ze een gerichte opdracht geef en het woordje 'niet' zo veel mogelijk vermijdt. Je merkt dat het duidelijker voor hen is en dat ze weten wat er van hen verlangt wordt.



7 opmerkingen:

  1. Hoi marjolein.

    Ik kijk soms op je blog echt tof!
    super, ik ga dit ook proberen om minder niet te zeggen,;)
    Hoe is het met je zwangerschap?

    Groetjes Eline,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Interssant! Bedankt voor de tip, zal ik zeker gaan toepassen met mijn kleine man

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie blog!

    Een tijd terug heb ik het boek 'How 2 talk 2 kids' gelezen. Dat boek wil ik je aanraden! Het geeft een heel heldere kijk op ons (vaak vage) communiceren.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Volgens mij zit het in ons systeem om maar nee en niet te roepen.
    Dank je dat je het het positieve benaderen weer naar voren hebt gehaald.
    Misschien is het handig om ergens in de ruimte kaartjes op te hangen mee "nee en niet is verboden" kunnen we het niet meer vergeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wil ik alleen graag nog een tip hoe je "Je mag je zus niet slaan" zonder het woordje "niet" kan zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. mara, dan kun je bijvoorbeeld zeggen: Ik wil dat je stopt met slaan, en dat je aardig bent tegen je zus.

      Het boek how 2 talk 2 kids staat ook op mijn verlanglijstje :-)

      Marjolein, ontzettend leuke website heb je.
      In het begin had je wel een achtergrond muziekje, maar dat mis ik wel. Ik kon nog weleens naar je website gaan om de muziek te luisteren en volledig tot rust te komen.

      Verwijderen
  6. gefeliciteerd met uw dochtertje, wat een leuke naam,! olivia.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren. Ik hoop dat je dat zult doen als de vrouw uit Spreuken 31:26 -Zij doet haar mond open met wijsheid,
onderricht uit genegenheid ligt op haar tong-