09 juli 2019

Resetten? Tips voor een eenvoudiger en rustiger leven

Je kunt tegenwoordig geen krant of magazine lezen of het gaat over onthaasten en minimaliseren. Dat is blijkbaar een belangrijke behoefte die meer en meer mensen hebben in deze drukke en gehaaste maatschappij.

Ik merk dat ik zelf ook al een tijdje bezig ben met een zoektocht naar meer eenvoud. Eenvoud in tijdsbesteding, eenvoud in spullen, meer rust in mijn leven. Ik merk zelf dat onthaasten en minimaliseren niet iets is wat je 'even' doet. Het vergt tijd en aanpassing en keuzes maken en dat gaat niet zomaar ineens, het is een proces van leren en afleren.

Als het gaat om meer rust in je leven, te genieten van de tijd die je gegeven is, is het zo belangrijk om eens onder de loep te nemen waar je kostbare tijd naar toe gaat. Hoe komt het dat je zo gehaast bent en bijna niet tot rust kunt komen?

Hieronder een aantal tips die je leven rustiger, vrediger en eenvoudiger maken:
  • Stel prioriteiten. Wat is nu echt belangrijk in je leven? Waar kom je van tot rust en wat vreet je energie op? Je hoeft je appjes niet direct te beantwoorden, niet direct te reageren op mail, niet constant al het nieuws of het weer bij te houden. Leg je telefoon af en toe bewust weg en reageer op een tijd die jou uitkomt.
  • Het is OK om af en toe 'nee' te zeggen, 'nee' tegen afspraken, taken en mailtjes. Denk goed na voor je ergens 'ja' tegen zegt. Is het iets wat je nog meer afhoudt van God en van je gezin? Of krijg je er energie van en past het binnen je agenda?
  • Neem elke dag tijd om je Bijbel open te doen en tijd met God door te brengen in gebed. Echte rust en vrede is alleen bij Hem te vinden!
  • Neem tijd voor jezelf. Ga lekker wandelen in de natuur, neem tijd voor een mooi boek, ga in bad. Doe 's avonds de kaarsjes aan en maak een grote pot (kruiden)thee voor jezelf. Bedenk waar jij rustig van wordt en van oplaadt.
  • Ga op tijd slapen en sta op tijd op. Op tijd slapen is heel belangrijk voor je gezondheid en welbevinden en als je op tijd opstaat, verloopt de hele dag soepeler en minder gestrest. 
  • Eet als gezin met elkaar aan tafel en maak het een rustpunt van de dag. Als ik een kaars aansteek en op tafel zet en een rustig pianomuziekje opzet, komen de kinderen heel anders aan tafel dan normaal. Iedereen geniet van een mooie, eenvoudig gedekte tafel en een rustige en serene omgeving.
  • Doe je tv weg of zet hem alleen op gezette tijden aan. Al die reclames, de constante stroom van programma's, ze zorgen ervoor dat de rust in huis en in je hoofd weg is. 
  • Zorg voor een opgeruimd huis. Hoe minder spullen, hoe minder je hoeft bij te houden. Kussens, plaids en kaarsen zorgen voor een gezellige sfeer. Neutrale kleuren en meubels die op elkaar zijn afgestemd zorgen voor eenheid en rust. Kies voor zacht lamplicht in plaats van felle, harde lampen. In het boek 'Hygge' de Deense kunst van het leven (Meik Wiking) staan allerlei tips hoe je je huis gezellig kan maken en wat de invloed ervan is op je leven. Zowel in Nederland als in Denemarken geven mensen veel uit aan kussens, kaarsen, inrichting, boeken etc. In deze landen (ondanks het slechte weer in beide landen) blijken de mensen het gelukkigst te zijn in de hele wereld. Dit heeft weinig te maken met het weer of een groot huis, maar juist heel veel met mensen om je heen, gezinstijd, tijd nemen voor een goed boek, bakken etc. Het boekje is echt een aanrader om te lezen


  • Zorg voor frisse lucht in huis en voldoende ventilatie. Zet elke morgen de ramen open.
  • Zorg dat je huis is opgeruimd en je was en afwas zijn gedaan aan het eind van de dag. Dit geeft zoveel rust in je hoofd en zorgt ervoor dat je opgeruimd wakker wordt.
  • Benoem dagelijks de dingen waar je dankbaar voor bent of schrijf ze op. Zeker als je veel stress en drukte ervaart is dit heel belangrijk. 
  • Wandel elke week een aantal keer in de natuur. De rust die de natuur geeft, de tijd om na te denken en het wandelen zelf, zorgen ervoor dat je beter in je vel gaat zitten en meer tot rust komt.
  • Bekijk de apps die je op je telefoon hebt staan. Wis alle apps die je niet of nauwelijks gebruikt. Kijk of je geen overbodige abonnementen hebt uitstaan. Probeer ook hierin te minimaliseren.
  • Beperk social media. Het is een tijdvreter. Gebruik alleen de sociale media die je echt leuk vindt en doe dat op vaste tijden, zodat je niet ongemerkt een uur aan het scrollen bent. Je hoeft niet alles en iedereen te liken of van commentaar te voorzien.
  • Doe minstens een uur voordat je naar bed gaat je scherm uit en volg een soort avondroutine door bijvoorbeeld elke dag een hoofdstuk uit een boek te lezen voordat je gaat slapen. Of zet vlak voordat je gaat slapen een tijdje je diffuser aan met etherische oliĆ«n of ga lekker even in bad met wat lavendelolie. Dit zorgt ervoor dat je beter slaapt en dus uitgeruster wakker wordt.
  • Investeer in hobby's die je helpen om wat meer rust in je leven te krijgen. Bijvoorbeeld tuinieren, wandelen, piano spelen, bakken, tekenen of verven, of maak je eigen moestuin bijvoorbeeld.


  • Kies voor simpele uitjes. Ga bijvoorbeeld lekker naar het strand in plaats van naar een druk pretpark. Ga picknicken op de heide in plaats van naar een overvol zwembad. 
  • Probeer gezond en gevarieerd te eten. Kijk eens op www.smakelijck.nl voor heerlijke en gezonde recepten.
  • Zit je tegen een burn-out aan? Lees dan het mooie boek Reset (mannen) of Refresh (vrouwen) van Shona en David Murray. Zie hieronder een review van dit boek.
Heb je nog meer tips om te onthaasten? Deel ze met ons in de reacties. 

Wil je nog meer lezen bekijk deze blogs dan eens:




Review boek Reset door Ds. P.W.J. van der Toorn (geschreven voor 'De Wekker', uitgave Christelijke Gereformeerde kerken)

Wat een verrassend en goed boek! De aanleiding tot het schrijven ervan was iets minder mooi, want de schrijver (predikant binnen onze zusterkerken in Noord-Amerika, de Free Reformed Churches) raakte burn-out. Omdat dat in onze drukke tijd met veel meer mannen - onder wie veel predikanten - gebeurt of dreigt te gebeuren, heeft hij dit boek geschreven. Hij wil aan christelijke mannen die op het randje van een burn-out staan of er middenin zitten praktische handreikingen doen om waarschuwingssignalen (lichamelijk, psychisch, emotioneel, sociaal enz.) te herkennen, om vervolgens concrete stappen te zetten om uiteindelijk een genadig levenstempo te hanteren. Hij gebruikt daarvoor het beeld van een garage of een bezoek bij de dokter waarbij eerst alle waarschuwingslampjes gecheckt moeten worden, en waarbij eerst geconstateerd moet worden waardoor het gekomen is. Pas als je de oorzaken kent, kun je aan een weg beginnen van verbetering, van goede medicatie, kortom: de weg van een complete reset. Die komt er als je in gehoorzaamheid aan de Bijbel voldoende slaapt, goed zorgt voor de tempel van de Heilige Geest (je lichaam), leert ontspannen, leert minderen, en leert investeren in goede dingen om bij te tanken. Het hoofdstuk over rust en slaap waarmee Murray de lezer vanuit de Schrift hoopt te bekeren tot een gezondere en ootmoedigere slaapstijl vond ik bijzonder waardevol.

Dit is een boek vol genade, vol van praktische, geestelijke wijsheid en vol van geweldige inzichten, die omlijst zijn met veel heldere voorbeelden, onder andere uit het leven van Ds. Murray zelf. Elke bladzijde bevat uitspraken die het waard zijn om apart te overdenken en aan anderen te laten lezen. Het boek leest vlot, al geldt ook voor dit boek dat je per hoofdstuk even halt moet houden om de inhoud te verwerken en toe te passen. Het geheel is een stimulans om gericht te zijn en te blijven op de God van alle genade, om te leven vanuit Zijn ontferming in Christus waardoor er rust en vreugde
komt. Zo’n genadig levenstempo is voor iedere gelovige man (en vrouw) nodig. Ik zou dit boek graag in ieders handen zien. Van harte aanbevolen.

David Murray, Reset. Een Bijbelse levensstijl in een jachtige cultuur. Uitgeverij De Banier, Apeldoorn 2018, 234 pagina’s, € 16,95, ISBN 9789402903454



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je wilt reageren. Ik hoop dat je dat zult doen als de vrouw uit Spreuken 31:26 -Zij doet haar mond open met wijsheid,
onderricht uit genegenheid ligt op haar tong-