19 januari 2017

Serie: The Lifegiving Home - Januari {Doelen, planning en routines}

In dit hoofdstuk van de The Lifegiving Home van Sally & Sarah Clarkson gaat het over het creëren van routines en het maken van doelen voor het nieuwe jaar. Let op dit is een vrije samenvatting en dit gaat dus niet over mijn gezin! (Helaas ben ik door de drukte van de maand December er niet aan toegekomen die maand samen te vatten). 

Wat is het fijn om te mogen beginnen aan een nieuw jaar, een jaar waarin nog geen fouten zijn gemaakt (mooie quote van Anne of Green Gables). Januari geeft je de mogelijkheid voor een nieuwe start en een nieuwe planning. Belangrijke dingen moeten gepland worden willen ze productief en nuttig zijn.




Daarom ga ik op 1 of 2 januari er samen met mijn man uitgebreid voor zitten om onze doelen en plannen voor het nieuwe jaar op te schrijven. Wat willen we verbeteren in onze huishoudelijke routines en regels? En in ons huwelijk? Ons geestelijke leven? Onze vriendschappen? Onze financiën? Welke boeken willen we lezen en hoe vinden we er tijd voor? Welke activiteiten ondernemen we als gezin? Welke dingen vragen veel energie en zijn overbodig? Welke familietradities vinden we belangrijk en werken we aan? We schrijven dit beiden op en praten er dan met elkaar over en stellen doelen die we kunnen halen. Dus niet in één keer te grote dingen en plannen.

Door het jaar heen verzamel je eigenlijk veel. Veel spullen, veel activiteiten, veel bezoeken, veel e-mail en appjes die beantwoord moeten worden. Daarom is het erg belangrijk om eens goed naar al deze verzamelingen te kijken en het eens goed uit te zoeken. Hoe meer spullen, hoe meer overweldigd je je voelt, het is namelijk veel werk om het allemaal bij te houden. Hoe meer activiteiten je hebt hoe meer gestrest je bent, je huis is meer een chaos, je moet veel vaker ergens heen rijden etc. Januari is een hele goede maand om dat soort dingen eens goed uit te zoeken: je voorraadkast bijvoorbeeld, je zolder, je financiën, je foto's, je afspraken, je keukenkastjes of wat er dan ook maar uitgezocht hoeft te worden in jullie huishouden.

Ook in je hersens mag er wel eens grote schoonmaak worden gehouden. Misschien zit je hoofd vol met verantwoordelijkheden, zorgen, verplichtingen, verwachtingen, angst, teleurstellingen en dergelijke.
Onderzoek jezelf en schrijf op of er iets tussen jou en God in staat. Of tussen jou en vrienden/familie. Wat je wilt gaan doen aan je (geld)zorgen of schrijf op hoe je tijd voor jezelf kunt maken dit jaar om zelf ook even op te laden. Schrijf al je doelen en regels en zorgen op en schrijf er een oplossing achter. Een haalbaar doel en planning, waar je het komende jaar aan wilt werken.
Vergeet daarbij de fysieke doelen niet (sporten, afvallen, gezond eten) of emotionele doelen (opvoeding, huwelijk)

Bedenk ook een recreatieve planning. Wat zijn leuke activiteiten om te doen in de winter? Bijvoorbeeld een museumbezoek, het maken van een hut binnen met de kinderen, mensen uitnodigen, brood bakken, film kijken, bordspellen spelen, veel (voor)lezen!


De activiteiten die we dagelijks doen, de routines die we creëren geven niet alleen een goede dagbesteding, maar zorgen ook voor betere relaties, meer inzet voor de dingen waar we aan toegewijd zijn en het zorgt vooral voor levenslange positieve gewoonten en tradities. 

Spreuken 24:3 Door wijsheid wordt een huis gebouwd en door inzicht wordt het gegrondvest. Door kennis worden binnenkamers gevuld met allerlei kostbare en aangename bezittingen.

Een heel belangrijk onderdeel van mijn dagelijkse planning is dat ik elke dag een uurtje eerder opsta dan mijn gezin om stille tijd te houden. Ik ga eerst naar beneden om thee te zetten. Daarna steek ik een kaars aan in een, speciaal er voor ingericht, hoekje van mijn slaapkamer. Ik pak mijn mandje met mijn Bijbel, opschrijfboekje, en andere geestelijke boeken en lees eerst een hoofdstuk uit de Bijbel en dan nog een paar bladzijden van een ander boek. Daarna bid ik voor mijn familie en mensen die dat nodig hebben. Stille tijd is zo belangrijk, maar ook zo nodig om het in te plannen in je dagelijkse routine.


Als gezin starten we de dag ook altijd met een stukje uit de Bijbel, meestal lezen we een spreuk uit het boek Spreuken die we met elkaar bespreken en dan bidden we met elkaar.
We zorgen ervoor dat er tijdens de maaltijden rust is en iedereen de gelegenheid heeft om te zeggen wat er in zijn hart leeft. Aan tafel heb je de mooiste gesprekken en niemand mag dan ook aan tafel op zijn telefoon of I-pad zitten. Ik steek altijd een kaars aan tijdens de maaltijd en zet soms rustige muziek aan. Dit creëert al een gevoel van rust en geeft aan dat de maaltijd belangrijk is.

Na elke maaltijd hebben we een takenkaart waarop de taken van elk gezinslid staan. Iedereen doet een taak zodat we de boel snel opgeruimd hebben.
Na de taken van het avondeten hebben we ook elke dag een 15 min. clean-up. Ik zet de wekker en 15 minuten lang gaat elk gezinslid als een razende opruimen wat er maar op te ruimen valt en daarna hebben we een rustig uurtje van (voor) lezen, huiswerk maken en dergelijke op de bank. De kinderen kunnen altijd kiezen uit veel boeken en ze hebben tot op de dag van vandaag een grote liefde voor boeken.


Dagelijkse zegeningen zijn  ook zo belangrijk. Ik maak de kinderen altijd zelf wakker. Ik begroet ze met een zegening:' Goedemorgen zonneschijn van me, wat ben ik dankbaar dat je mijn kind bent.' Of: 'Goedemorgen, wat ben je toch een zegen voor ons, wat ben ik blij dat je gezond en wel aan deze nieuwe dag mag beginnen.'

Ook 's avonds bij het naar bed gaan krijgen ze een zegening mee. Na het badderen, lees ik soms nog wat voor en dan ga ik bij  ieder kind langs om samen te bidden, met ze te praten over de gebeurtenissen van de dag en ze te zegenen. Ik zeg bijvoorbeeld: 'Ik zag hoe lief je vandaag voor je zusje was en hoe goed je ging delen, mama is erg trots op je.' Kinderen gaan slapen met die zegen in hun hoofd en worden wakker met een nieuwe zegen. Wat is dat belangrijk, ook in je huwelijk. Zegen je man voor hij gaat slapen met dankbare en opbouwende, liefdevolle woorden. Deze woorden hebben kracht, brengen hoop, zelfvertrouwen en bemoediging voor een ieder die ze hoort.



Soms was ik zo moe van de dagelijke bedtijdroutine (vooral  met jonge kinderen) en dan kostte het me veel energie, maar dan probeerde ik momentjes te vinden waarop ik tussendoor even kon opladen. Bijvoorbeeld: terwijl ze in bad zaten ging ik ernaast zitten met een kop thee en probeerde even energie op te doen voor het laatste deel van de bedtijdroutine. Soms was ik echt helemaal op aan het eind van de dag, maar toch ging ik altijd langs elk kind om met ze te bidden en ze te zegenen. Ik denk dat we niet kunnen beseffen hoe belangrijk deze momenten voor de kinderen zijn.

Doelen, routines en ritmes zijn soms moeilijk om van de grond te krijgen en ervoor te zorgen dat ze werken, maar wanneer je er je best voor doet zullen ze je ook helpen om zekerheid, regelmaat, liefde en veiligheid te creëren in een onstuimige en onzekere en stressvolle wereld.



2 opmerkingen:

  1. Wat een mooi blog! Dank je wel voor het samenvatten en delen!! Groet, Annelies

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waar ik heel enthousiast van word is de 15 minuten 'clean up- time'. Ik ga het eens uitproberen met 10 minuten. Onze kinderen zijn 6, 5, 3 en 1, dus de oudste drie kunnen in ieder geval helpen. Ook zo'n afgebakende tijd spreekt me erg aan. Misschien ben ik daardoor 's avonds wat sneller klaar...wat zou dat heeeerlijk zijn! Liefs, Marieke

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren. Ik hoop dat je dat zult doen als de vrouw uit Spreuken 31:26 -Zij doet haar mond open met wijsheid,
onderricht uit genegenheid ligt op haar tong-