27 oktober 2016

Herfstrecept: Grote havermoutkoeken met rozijnen (35 stuks)



Deze havermoutkoeken met rozijnen zijn zo lekker! Het zijn de lievelingskoeken van mijn  man! Knapperig van buiten en soft van binnen. Heerlijk om op een herfstdag te eten bij een kopje thee.

Het recept is zeer geschikt voor grote gezinnen en grote groepen. Maar je kunt de koeken ook goed invriezen nadat je ze gebakken hebt. Je doet er dan ongeveer 3 tegelijk in een diepvrieszakje. Je moet ze dan een kwartiertje ontdooien als je ze nodig hebt, maar ze blijven lekker knapperig. Je kunt ook de helft van het deeg invriezen, zo heb je nog iets voor een volgende keer.

Je haalt ongeveer 35 reuzekoeken uit het recept. 



Ik heb dit recept van de Large Family Table op Youtube. Jamerrill heeft een groot gezin (8 kinderen) en post daarom regelmatig recepten voor grote gezinnen. Ik heb haar recept iets aangepast.

Nodig: 

Je grootste pan of beslagkom
Handmixer met deeghaken
Maatcups en maatlepels (action, hema etc)
Bakpapier

Verwarm de oven voor op 180 graden (boven-onderwarmte) of 170 graden (hete lucht) en leg bakpapier op de bakplaat.

Verder nodig:

2 cups witte kristalsuiker
1 cup rietsuiker
3 pakjes roomboter (kamertemperatuur)
3 eieren
1 eetlepel vanille-extract (vanille-extract zelf maken? klik op deze link) (ook evt. te vervangen met vanillesuiker of vanille-essence)
1/4 theelepel zout
1 theelepel koek- en speculaaskruiden
1 theelepel kaneel

Mix dit alles een paar minuten in je beslagkom met je handmixer. De standmixer heb ik zelf niet geprobeerd omdat het zo'n grote hoeveelheid deeg is, dus heb ik de handmixer met deeghaken gebruikt.

 

 

Voeg dan toe:

6 cups havermout of havervlokken
5 cups bloem
1 eetlepel baking soda

Mix weer 2 minuten

Voeg dan 3 cups rozijnen toe.

Mix weer voor een minuut.

(Je kunt de rozijnen ook vervangen door 3 cups chocoladechips.)

 

Koel het deeg voor ongeveer een half uur in de koelkast (als de boter heel zacht is, lopen de koeken enorm uit op de bakplaat). Maak er dan met een maatcup (1/4 maat) mooie flinke ballen deeg en druk die een beetje plat. Bij mij pasten er 9 deegballen op de bakplaat. Bak voor 15-17 minuten op 180 graden. Laat ze 3 minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze op een rooster legt om verder af te koelen. 

Eet smakelijk!!

P.s. Wil je nog meer heerlijke herfstbaksels maken, maak dan eens deze heerlijke verwenrepen of deze favoriete appeltaart

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je wilt reageren. Ik hoop dat je dat zult doen als de vrouw uit Spreuken 31:26 -Zij doet haar mond open met wijsheid,
onderricht uit genegenheid ligt op haar tong-