18 oktober 2016

Eerlijke review van de nieuwe Vrouwenbijbel (HSV)

Deze week kreeg ik zomaar een exemplaar van de nieuwe Vrouwenbijbel. Ik had er natuurlijk al het één en ander over gehoord en was erg benieuwd naar deze Bijbel.

(((Voor de lezers van mijn blog die niet zo bekend zijn met deze nieuwe uitgave: dit is NIET een nieuwe Bijbelvertaling, maar zowel de Jongerenbijbel als de Mannen- en Vrouwenbijbel en Studiebijbel zijn allemaal geschreven in de Herziene Statenvertaling en deze vertaling is gemaakt vanuit de oorspronkelijke grondtekst.))) 

Wat er anders is, is dat er foto's, grafieken, meditatieve toepassingen en achtergrondinformatie worden gegeven bij de Bijbelgedeelten, zodat je een soort naslagwerk en dagboek bij je Bijbel hebt.

Wij hebben de Studiebijbel al een tijdje in gebruik en ik ben daar erg blij mee. Heel erg handig om per hoofdstuk de kanttekeningen erbij te kunnen lezen als studiemateriaal. De Jongerenbijbel hebben we ook en daarin vind ik de foto´s en platen erg mooi. En de Mannenbijbel komt binnenkort uit, mijn man zit in de redactie daarvan.

Allereerst wil ik de dingen van de Vrouwenbijbel weergeven die ik erg positief vind:

*Ik denk dat het goed is dat er een Vrouwenbijbel is. Er is veel discussie gaande of er wel of geen nieuwe Bijbels moeten komen, maar al deze thema-Bijbels zijn geschreven in de Herziene Statenvertaling en ik denk dat het studiemateriaal wat er nu bijgevoegd is je zeker kan helpen meer over de achtergrond en historie van de Bijbelboeken of personen uit de Bijbel te leren.

*Het lettertype en de opmaak van de Bijbel is heel duidelijk, rustig en overzichtelijk.

*De inleiding die geschreven is voor elk Bijbelboek is nuttig studiemateriaal. Ook de bladzijdes met thema's die uitgelegd worden zijn overzichtelijk en helder.


*In elk Bijbelboek worden de vrouwen uit dat Bijbelboek er uitgelicht en wordt er kort iets over haar geschiedenis verteld.

*Verder staan er tussen de Bijbelgedeelten stukjes met studiemateriaal of overdenkingen.

*De grootte van de Bijbel vind ik ook fijn. Het is voor mij echt een Bijbel voor mijn stille tijd en geen (kleinere) Kerkbijbel.


Ik heb ook een aantal dingen die me wat negatief opvielen, dat wil ik toch noemen ook al is dat altijd lastig, omdat je weet hoeveel werk er zit in het maken van die Bijbel en je wilt mensen niet voor het hoofd stoten. Toch wil ik graag eerlijk zijn in mijn reviews.

*De voorkant vind ik persoonlijk saai overkomen. Ik vind het meer een voorkant die aanspreekt voor de wat oudere vrouw dan voor jongere vrouwen, maar dat is mijn smaak. Het is misschien vooral de lila-kleur die me tegenstaat (ben toch meer van het roze ;)).

*De stukjes met overdenkingen en studiemateriaal tussen de hoofdstukken in de Bijbel vind ik soms wat storend. Ik had het graag meer aan de zijkant willen hebben zien staan. Als je nu aan het lezen bent in je Bijbel 'moet' je die kleine stukjes lezen voordat je door kan gaan met Bijbellezen. De stukjes met studiemateriaal zijn dan meestal wel een goede aanvulling, maar de overdenkingen vind ik soms gekleurd door de mening van de schrijfster of er worden vragen gesteld zoals: 'Hoe ga jij om met roddel en leugen?' of 'Welke verantwoordelijkheid heb jij richting je kinderen?' Ik houd nooit zo van dergelijke vragen als ik een bijbelhoofdstuk aan het lezen ben. Ik vind het soms zo belerend overkomen, ik wil me dan gewoon kunnen focussen op dat bijbelgedeelte.

*Mijn grootste kritiekpunt is de (gekleurde) inhoud van sommige geschreven overdenkingen.
Spreuken 31 is één van mijn favoriete hoofdstukken uit de Bijbel en ik heb de afgelopen jaren best wat boeken en artikelen hierover gelezen. Nu stond er een stukje bij Spreuken 31:

Supervrouw- Je kunt in dit hoofdstuk verschillende typen vrouwen herkennen. Onderzoek eens wat het beste bij jou past. (ondernemen, zorgen voor man en kinderen, iets maken met je handen, ordenen en plannen) Aan jou de keus!

Hier ben ik het mee oneens. Hoofdstuk 31 is niet geschreven zodat wij eens kunnen kiezen hoe wij ons leven in willen delen en wat het beste bij ons past. Je kan de Spreuken-31 vrouw wel zien in verschillende fases in haar leven, maar we kunnen en moeten leren van alles wat ze doet en niet zomaar kiezen wat ons uitkomt. In een volgend stukje staat:

De Spreuken -31 vrouw wordt geprezen om haar geloof. Daarom is er vrucht van haar werk te zien. Waaraan wil jij de komende tijd gaan werken zodat de vruchten in jouw leven zichtbaar zullen worden? 

Volgens mij is het zo dat als de Heilige Geest in je werkt er als vanzelf vruchten gaan groeien en ze worden dan ook zichtbaar voor de omgeving. Dus 'zelf werken aan' vind ik niet goed omschreven. Er zijn ook echt heel erg veel mooie toegevoegde overdenkingen hoor, maar ik merk dat juist als ik het er niet mee eens ben, het me ergert bij het Bijbellezen. In die zin ben ik meer een type voor de objectieve Studiebijbel, ik heb namelijk ook nooit zoveel met dagboeken voor vrouwen en dergelijke. De stukjes zijn vaak bemoedigend en lievig, maar ik mis soms de radicaliteit waar de Bijbel toch echt ook toe oproept en ik mis soms ook de objectiviteit.

*Wat is ook mis zijn de info-graphics, tabellen, statistieken en mooie platen (zoals van de Jongeren- en Mannenbijbel). Het is een rustiger Bijbel dan de rest en waarschijnlijk is dat met opzet zo gedaan, want wij vrouwen hebben al zoveel prikkels en dingen waar we onze aandacht aan moeten geven, maar ik had een paar mooie platen en statistieken wel erg fijn gevonden.


Al met al vind ik het een goede Bijbel voor de stille tijd, maar ik verkies persoonlijk toch de Studiebijbel. Wat vinden jullie van de Vrouwenbijbel? Graag jullie (respectvolle) mening hieronder neerzetten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je wilt reageren. Ik hoop dat je dat zult doen als de vrouw uit Spreuken 31:26 -Zij doet haar mond open met wijsheid,
onderricht uit genegenheid ligt op haar tong-