29 januari 2014

Goedkoop, goed, zelfgemaakt schoonmaakmiddel voor de keuken

Ik wil jullie graag het recept geven van schoonmaakmiddel voor de keuken. Ik heb het recept ooit eens gepind op pinterest en toen heb ik het schoonmaakmiddel gemaakt en nu gebruik ik dit schoonmaakmiddel alweer zeker een half jaar, dus dacht dat ik er wel een recensie van kon geven. Dit is werkelijk het beste (keuken)schoonmaakmiddel wat ik ooit heb gehad. Het gasstel, de spoelbakken, de kranen, ze blinken als nooit tevoren. Ik gebruik het spul ook om tafels af te doen, om vingers van de ramen te halen, soms voor de vloeren. Echt topspul! Als je er wat citroensap door heen doet kun je het ook heel goed gebruiken voor de badkamer.

Je hebt nodig:

Een lege schoonmaakfles met sluitdop
Baking soda of bicarbonate of zuiveringszout (verkrijgbaar bij de toko of PLUSsupermarkt)
Schoonmaakazijn
Afwasmiddel
Water

Als je kinderen hebt roep ze er dan bij als je dit gaat maken, want ze gaan een geweldige chemische reactie zien. Vul 2\3 van de fles met schoonmaakazijn, doe er een paar druppels afwasmiddel bij, dan 1\3 deel water en dan 1 theelepel baking soda. Het schoonmaakmiddel gaat door de baking soda  bruisen en spuiten en het wordt opeens een schuimfontein, laat maar gewoon even z'n gang gaan. Doe de dop op de fles. Schud even en laat even staan en klaar is je schoonmaakmiddel!! Blijft hij na een aantal minuten nog steeds bruisen en spuiten dan heb je waarschijnlijk toch iets teveel baking soda gebruikt. Bruist het helemaal niet dan heb je te weinig baking soda gebruikt.


15 januari 2014

Makkelijk en eenvoudig broodrecept

vanmiddag gebakken dit heerlijke brood
Ik ben al een heel jaar aan het worstelen met 'zelf brood bakken'. Brood in de broodbakmachine is lekker maar meestal niet genoeg voor ons gezin en de resultaten zijn nogal wisselend. Ik heb ook geprobeerd met de Bbm het deeg te maken en dan af te bakken in de oven. Ook dit lukte aardig vooral met dit broodrecept. Maar meestal had ik gewoon niet genoeg tijd om het allemaal te kneden, te laten rijzen, te vormen ed. Toch wil ik wel een aantal keer in de week zelfgebakken brood eten en het liefst nog gezond ook.

Nu bekeek ik een aantal weken geleden dit onderstaande filmpje en dacht: dat wil ik ook!


(Klik op de link voor stap-voor-stap-foto's)
Dit brood is een soort kruising tussen een gewoon gistbrood en een zuurdesembrood. Je maakt het deeg in 5 minuten. Je kneedt het niet, maar laat het eerst een aantal uur rijzen. Daarna kun je het deeg in de koelkast zetten. Het kan wel tot 2 weken in de koelkast blijven staan, natuurlijk kun je het eerder gebruiken dan dat, maar hoe langer het in de koelkast blijft staan hoe intenser en lekkerder het brood wordt. Doordat het eigenlijk een soort zuurdeegzetsel wordt door het lange staan is het een gezond brood, wat de aanwezige gluten grotendeels afbreekt, waardoor het glucose en insulinegehalte in je bloed minder snel stijgen en doordat de koolhydraten afgebroken worden zul je dus niet snel aankomen van dit brood. Verder zitten er door het lange staan meer bacteriën in die ervoor zorgen dat het meel als het ware voorverteerd wordt, waardoor het beter is voor je darmstelsel.

Je kunt dit brooddeeg ook gebruiken als pizzabasis, foccaciabasis, broodstengels, deeg voor  kleine bolletjes etc.

Nu de makkelijke kant van het broodverhaal: Je mixt in een tupperware doos (groot) of andere plastic bak: bloem, (ik gebruik Amerikaanse bloem voor het witbrood) water, gist en zout. Dit roer je met een pollepel totdat er geen droge bloem meer te zien is. 

Dan zet je het deeg op je aanrecht of ergens anders en laat je het een paar uur rijzen. Daarna zet je het in je koelkast en wanneer je brood nodig hebt haal je de bak uit de koelkast en pak je een flinke hand van het deeg. Het deeg is erg nat dus je gebruikt bloem om het vast te kunnen houden. Je kneed het deeg niet, maar je vormt er voorzichtig een bal van of een stokbrood of welke vorm je ook maar wilt. Dan leg je dit op bakpapier. 

Dan verwarm je de oven voor en daarin een pizzasteen (of een bakblik) en een ovenbraadpan. Als het brood zo'n 30 minuten op het aanrecht geeft gelegen (het blijft een klein brood, het gaat pas goed rijzen in de oven) kerf je er met een scherp mes sneden in (zie de voorbeeldfoto's). 

Dan leg je het brood voorzichtig (evt. met bakpapier en al) op de pizzaplaat in de gloeiend hete oven en giet je kokend water in de gloeiende ovenbraadpan die onder de pizzaplaat staat. Dan 30 minuten in de oven op 230 graden en klaar is je brood. Wel eerst af laten koelen anders heb je echt compact brood, laat je het afkoelen dan is het brood veel luchtiger. (Zo moeilijk om af te laten koelen, warm brood is zoooo heerlijk ;-))

Hieronder het recept. Het recept gebruikt cups en tablespoons als maten, maar ik heb hier een schema waar je cups en Tbs over kunt zetten naar Europese maten. Dit schema vind ik alleen niet altijd kloppen, dus heb uitgerekend dat het gaat om ong. 850 gram bloem en 600 ml water bij de witbroodversie. Je kunt natuurlijk ook gewoon cups en maatlepels kopen bij bijv. de marskramer.

Nodig:

Voor witbrood:

6,5 kopjes bloem
3 kopjes lauwwarm water
1 tot 1,5 eetlepel gedroogde instantgist
1 eetlepel gemalen (zee)zout

of voor volkorenbrood:

5,5 kopjes volkorenmeel
4 kopjes lauw water
2 kopjes bloem
1 eetlepel gemalen (zee)zout
1,5 eetlepel gedroogde gist

DE VOLKORENVERSIE IS TRIM HEALTHY MAMAPROOF!

Verder heb je een pizzasteen (of bakblik) nodig en een ovenbraadpan (ook action) en een redelijk grote pot/doos met evt. een luchtgaatje erin.

Oven voorverwarmen op 230 graden.

Als het deeg te nat is doe er dan nog meer meel bij en als het te droog is nog meer water. Kijk goed naar de voorbeeldfoto's over hoe het eruit zou moeten zien. Het deeg hoort namelijk redelijk nat deeg te zijn. Je kunt het deeg ook gebruiken voor pizzadeeg of voor kleine broodjes

Hier nog een filmpje waar de bedenkers van het brood het voordoen:

Witbrood:




Volkorenbrood:






p.s. Nadat het deeg op is, kun je in dezelfde bak gewoon weer nieuw deeg maken zonder de bak eerst af te hoeven wassen, het deeg wordt er alleen maar beter van (hoe leuk is dat ;-))

13 januari 2014

Een blog over gezondheid, sporten en afvallen...

Afvallen, dieet, gezondheid, e-nummers, suikervrij, goede voornemens....allemaal woorden die vaak aan het begin van het jaar uitgesproken worden en ook woorden waar veel mee geworsteld wordt, vooral door mensen die makkelijk aankomen en moeilijk afvallen.

Zelf ben ik al een aantal jaar bezig met een zoektocht naar gezond eten en leven. Als eerste omdat ik toch echt kilo's kwijt moest en ten tweede omdat ik steeds meer tot de conclusie kwam dat het pure voedsel wat God geeft, en dus niet bewerkt is door de fabrikant, zo goed voor je is. Ik las over de vele, vele voordelen van bijv. chiazaad of kokos(olie). De voordelen van groene thee en zuurdesembrood en zo kan ik nog wel even doorgaan. Tegelijk las ik over de nadelen van E-nummers, suiker, voorverpakt eten en begon ik zo dingen af te wegen.

Ik probeerde steeds meer E-nummervrij te eten en veel dingen zelf te maken. Toch was en ben ik niet rigoureus of een purist hierin geweest. Ik koop (heel) soms nog een pakje van honig, ik koop soms nog voorverpakte koekjes en heb geen e-nummervrije bouillonblokjes. Maar ik merk dat hoe langer hoe meer je 'puur, natuurlijk' voedsel eet, hoe meer het andere je gaat tegenstaan.

In heel mijn zoektocht heb ik veel dieten gevolgd. Ik heb Sonja Bakker gevolgd en bijvoorbeeld een dieet met alleen rauwe bietjes, boontjes en eieren, het alleen maar koolhydraten-dieet, het alleen maar proteine-dieet etc. Bij de meeste viel ik best een paar kilo af, maar kwam het er ook snel weer bij.

En toen kwam het boek Trim Healthy Mama uit. Ik was er al eerder op geattendeerd door het magazine 'Above Rubies'. De dochters van de schrijfster van dit blad hebben dit boek over gezondheid geschreven en ik denk dat dit boek het allerbeste en meest complete boek over gezondheid is dat ooit is geschreven. Bovendien zijn de schrijfsters gelovig en baseren ze veel principes op de Bijbel (ja, in de Bijbel staat ook veel over eten...)

Het boek is in het Engels geschreven (ik hoop voor degenen die geen Engels kunnen dat het snel vertaald zal worden) en bevat een schat aan informatie als het gaat om afvallen, hormonen, sport, intimiteit met je man, goede voedingsstoffen, huid- en haarverzorging, vitaminesupplementen en ga zo maar door.

De schrijfsters van het boek zijn twee zussen die beiden grote gezinnen hebben en vanuit de praktijk hebben geschreven. Door hun uitleg (en vele onderzoeken) is mijn hele eetpatroon veranderd. Ze hebben geen nieuw dieet verzonnen, maar schrijven vanuit Bijbelse principes over gezonde voeding. Je lichaam heeft gezonde vetten en ook koolhydraten nodig, maar als je af wilt vallen moet je zorgen dat je deze twee niet in gelijke hoeveelheden inneemt. Belangrijk is dat het grootste deel van de maaltijd bestaat uit proteïne en het andere deel uit koolhydraten en een beetje vet, of voor een groot deel uit proteïne, veel vet en een beetje koolhydraten.

Hun benadering is niet dat je zoveel mogelijk afvalt binnen een bepaalde tijd maar dat deze manier van gezond eten een levensstijl wordt. Door tips uit dit boek te volgen eet ik nu opeens noten en kaas,  koffie met slagroom en cheesecake, maar ook lekker zuurdesembrood, of heerlijke eieren met spek of een gezonde shake met lijnzaad of chiazaad en griekse yoghurt, rauwkost en heerlijke crockpotmaaltijden en val ik toch af. Puur en gezond eten is heerlijk en geeft veel energie.

Steeds meer mensen, ook in Nederland, ontdekken dit boek. In Amerika is het al een grote hit aan het worden, gewoon omdat het zo praktisch is en zo uitbreid over alle facetten van gezondheid gaat.

Als het gaat om sporten, staan er veel goede oefeningen in het boek die je kunt doen (gewoon thuis, zonder dure attributen en abonnementen), maar ook de vele voordelen van elke dag een half uur wandelen buiten. Dat zijn dus dingen die je, zonder dat je het boek hebt, ook al kunt gaan doen als je geen tijd en geld hebt voor de sportschool en toch meer wilt sporten. Maak elke dag een wandeling van een half uur (bijv. na het avondeten) en geniet van Gods schepping! Je kunt ook elke morgen als je wakker wordt wat sportoefeningen doen om wat meer 'spieren te kweken'.

Het nadeel van Trim Healthy Mama vind ik dat het redelijk duur is. Het boek is 40,- via bol.com. (Het is wel een enorm dik boek, de helft van het boek bestaat uit heerlijke recepten.) En als je voedingsstijl anders en gezonder wordt dan hangt daar ook een prijskaartje aan. Bijv. koolhydraat- en vetvrije pasta en rijst zijn extreem duur (www.slimpasta.nl) of chiazaad of lijnzaad, noten, amandelmeel of steviadruppels of bevoren bosvruchten, noem het maar op en het is duurder dan een goedkope kant-en-klaar maaltijd of mix. Toch heb ik het er wel voor over, aangezien je met de meeste producten lang doet en je weet dat het echt gezonder is. Ook gebruik ik die 'slimpasta' niet voor het hele gezin, maar alleen voor mezelf. De rest krijgt gewoon volkorenpasta. Dit even als voorbeeld. Ook vind ik het soms lastig om met het hele gezin THM-stijl te eten. Menuplanning helpt hier wel bij. De afgelopen maanden heb ik geen THM gevolgd en heb lekker genoten van de feestdagen, maar nu het januari is heb ik ook het goede voornemen weer om dit trouw op te pakken en mezelf eigen te maken (en het zou fijn zijn als ik een paar kilo (of een paar keer paar kilo, hihi) kwijt raakte ;-)).

Nogmaals dit is geen nieuw dieet, maar een zeer behulpzaam boek om gezonder te leven. Meer informatie over THM vind je hier:

Het boek zelf
Pinterestpagina met veel THM recepten
Facebook van THM
Mijn pinterestpagina over THM
Mijn pinterestpagina over gezondheid




Er is ook een besloten fb-groep van Nederlandse Trim Healthy Mama's, bij interesse kun je je aanmelden, ook zijn er diverse Engelstalige blogs geschreven over de ervaringen met THM. Google er maar eens op ;-)

Hoe ga jij met voeding om? Ook weleens dieten gevolgd? Ook steeds meer op zoek naar een gezondere levensstijl? Deel je tips met ons!