27 juni 2012

Waar God op let tijdens je gebed...

God let niet op de mooie woordkeus van je gebeden;
ook niet op de prachtige vorm waarin je ze giet;
evenmin op de perfecte indeling ervan;
noch op de logica die erin doorklinkt of
op de methodiek die eruit spreekt,
maar op de ernst en oprechtheid waarmee ze uitgesproken zijn.

T.Brooks


25 juni 2012

Boekrecensie Liefde en Respect

Voor mijn verjaardag heb ik het boek 'Liefde en Respect' van Emerson Emmerichs gekregen. Het boek stond al langere tijd op mijn lijstje, omdat het op veel Amerikaanse blogs aangeprezen werd als hét christelijke boek over het huwelijk wat je gelezen moet hebben.

En...ze hebben gelijk. Ik ben nu halverwege het boek en heb al heel veel geleerd. Centraal staat de tekst uit Ef. 5:33. Dat de man de vrouw moet liefhebben en de vrouw ontzag (respect) voor haar man moet hebben. In veel huwelijksboeken gaat het er alleen over hoe je elkaar onvoorwaardelijk moet liefhebben, maar respect is voor een man net zo belangrijk als liefde voor de vrouw. Zonder respect reageert een man zonder liefde en zonder liefde reageert een vrouw zonder respect. Dit noemt de schrijver het rad van de Waanzin. Als je steeds maar in dat rad zit samen volgt uiteindelijk een echtscheiding.

Maar wat is dan respect tonen? De predikant Eggerichs gaat hier op in met talloze voorbeeldverhalen en adviezen en ik moet zeggen dat ik het advies uit ef. 5:33 het beste huwelijksadvies ooit vind. Mannen en vrouwen zien dingen zo verschillend. Vrouwen zijn verbaler veel scherper dan mannen en kunnen erg minachtend zijn. Minachting is de killer van elke relatie. De meeste vrouwen hebben er nog nooit van gehoord dat ze hun man moeten respecteren, maar weten aan de andere kant vaak wel af van kleineren, minachten, scherpe woorden eruit gooien en bemoeizucht. Je kan oa je man respecteren door je respect uit te spreken naar je man toe en het in je houding en in je daden te laten zien.

Ik zou nog veel meer kunnen zeggen over het boek, maar ik raad elk echtpaar aan dit boek te lezen/kopen of je nou een goed huwelijk hebt of een slecht huwelijk of je nu lang getrouwd bent of kort getrouwd. Het boek is goed geschreven, vol praktische tips en voorbeelden.  Het enige nadeel aan het boek is dat er veel in herhaald wordt.



22 juni 2012

Diepe gesprekken met je kinderen

De momenten dat ik de kinderen naar bed breng zijn fijne momenten. Drukke momenten ook. Maar ook waardevolle momenten. Bij het naar bed brengen heb je samen goede gesprekken, lees je samen de Bijbel, bid je samen en probeer je elkaar nog beter te leren kennen. Kinderen hebben het nodig om één-op-één gesprekjes met je te hebben. Gesprekjes waar ze hun vragen, problemen, vreugde kwijt kunnen aan je en dat je zelf dingen deelt. Bijvoorbeeld hoe je tot geloof bent gekomen, hoe je papa hebt leren kennen, hoe je de geboorte van hem of haar ervaarde, wanneer zij haar eerste stapjes zette etc. Dit soort gesprekjes brengen je dichter bij elkaar. Ik probeer elke week bewust tijd te maken om kleine gesprekjes met mijn kind(eren) te hebben. Om zo'n gesprekje in gang te zetten, zeker bij jonge kinderen is het van belang gerichte vragen te stellen. Dit kan bijv. ook aan tafel, zodat je een interessante tafelgesprekken krijgt.



Via deze blog vond ik vragen die je onder andere kunt stellen aan je kind(eren) tijdens zulke belangrijke gesprekjes. Ik heb ze vrij vertaald en ik hoop dat ze je op gang helpen je kind nog beter te leren begrijpen en dat het een goede manier zal zijn om kennis van het geloof over te dragen. Sommige vragen zijn geschikt voor jonge kinderen, maar de meeste vragen zijn voor wat oudere kinderen.

1. Hoe denk je dat de hemel er uit ziet?
2. Weet je wat papa voor werk doet?
3. Kun je iemand opnoemen die in zijn houding, gedrag en daden veel op Christus lijkt?
4. Wat voor soort man/vrouw denk je later te trouwen?
5. Stel je voor dat je een jaar op een onbewoond eiland zou moeten zitten en je zou maar drie dingen mee mogen nemen naar dat eiland, welke drie dingen zouden dat dan zijn?
6. Wie is je liefste oom of tante en waarom vind je hem/haar zo lief?
7. Toen Jozef en Maria in de stal verbleven hoorden ze vast allerlei geluiden en roken ze allerlei geuren, welke geluiden en welke geuren denk je?
8. Wat is het leukste/liefste dat ik ooit voor je gedaan heb?
9. Wanneer heb ik je gekwetst?
10. Wanneer ben je echt boos op me geweest?
11. Als je in een film zou mogen spelen, welke film zou dat dan zijn?
12. Wat is het verschil tussen slim zijn en wijs zijn?
13. Welke kleren draag je het liefst?
14. Wat vind je het moeilijkste aan je leeftijd? (vul leeftijd in)
15. Wat is je mooiste herinnering?
16. Welk beeld heb je van God?
17. Wat is je favoriete Bijbelvers? Waarom is dat zo?
18. Stel je voor dat je voor één dag een dier zou zijn, welk dier zou je willen zijn?
19. Stel je voor dat je in een tijdmachine zou zitten, naar welke tijd zou je willen reizen?
20. Wat is de belangrijkste beslissing die je ooit zult maken?
21. Als je kijkt naar deze dag, waar ben je dan dankbaar voor?
22. Hoe zou ik je kunnen verrassen?
23. Als je één ding aan de Heere Jezus zou mogen vragen, wat zou dat dan zijn?
24: Welke dingen kun je goed? Welke dingen vind je moeilijk?
25: Hoe zou jij mensen kunnen vertellen van de Heere Jezus?

21 juni 2012

Getuige zijn...hoe doe je dat? (met een jong gezin)

De laatste tijd ben ik veel bezig met de opdracht van Jezus om getuige te zijn. Een getuige ben je als je anderen vertelt hoe God in je leven heeft gewerkt, hoe Hij Zijn genade aan je heeft laten zien en hoe je leven veranderd is sinds je Hem hebt leren kennen.

Het principe van de zendingsopdracht die Jezus gaf is dit: Ga heen, onderwijs en maak discipelen. Voor jonge moeders zal het 'getuige zijn' zich vooral richten op haar gezin, de gemeente en de buurt. Waar het om gaat is hoe je je kinderen kunt leren om discipel te zijn, zoals Jezus dat aan Zijn discipelen leerde. Hij had twaalf discipelen die Hij intensief trainde en de geheimen van het Koninkrijk uitlegde. Later zijn Zijn discipelen de wereld in getrokken en hebben overal het Evangelie verteld. Het begon als een mosterdzaadje: 'Volg Mij' en breidde zich uit over de hele wereld.

Allereerst is het dus belangrijk dat je getuige bent in je eigen gezin. Dat je je kinderen vertelt over de Bijbel, de genade die er is in Christus, dat je ze leert bidden, dat je ze leert om te gehoorzamen en anderen te dienen.
Maar wees ook altijd bereid anderen te vertellen over de hoop die in je is, de genade die je ontvangen hebt, de liefde van God voor verloren/zondige mensen.



Nu een aantal praktische tips hoe je als jonge moeder getuige kan zijn mét je gezin.

1-Breng maaltijden naar zieke vrienden, gemeenteleden of buren. Help hen in de huishouding. Laat je kinderen meehelpen om de maaltijd klaar te maken of in te pakken of om bijv. er een mooie kaart bij te maken. Bid samen voor diegene voordat je de maaltijd brengt.

2-Maak zakjes met koekjes of snoepjes erin en doe er een evangelisatietraktaat in. Wanneer je iets koopt in de winkel of tankt bij het benzinestation oid laat je de kinderen een zakje overhandigen aan de cassiere of andere werknemer. Ook kunnen de kinderen dit uitdelen in de buurt bijv. aan de buurtkinderen.

3-Maak boeketjes van bloemen uit de tuin en breng ze bij gemeenteleden of buren die in het ziekenhuis liggen.

4-Organiseer een buurtfeestje bij je thuis (bijv. High Tea) en biedt op die manier je vriendschap en betrokkenheid aan en bid voor goede gesprekken, waarin je kan getuigen van de hoop die in je is! Maak samen met de kinderen de dingen die nodig zijn voor het feestje.

5-Maak zelfgemaakte kaarten met de kinderen en plak op de voorkant een mooie Bijbeltekst op. Stuur de kaarten naar buren, gemeenteleden, financiele adoptiekinderen, vervolgde christenen (via Open Doors)

6-Bezoek een bejaardenhuis en ga daar op visite bij familieleden of gemeenteleden of vroegere buren. Neem je kinderen mee en vraag of je een stukje uit de Bijbel voor ze mag lezen en zing met de kinderen een aantal liederen. Veel ouderen vinden het heel fijn als er jonge kinderen op bezoek komen. 

7-Sponsor als gezin een kindje uit een ander land en maak dit echt een familieproject. Samen brieven schrijven, geld sparen (laat je kind altijd een deel van het zakgeld in een potje doen wat bestemd is voor dit soort doeleinden) en voor hem/haar bidden.

8- Nodig buurkinderen uit en laat ze een Bijbelse video kijken, of doe activiteiten als een vakantiebijbelclub in je eigen achtertuin. Je kinderen kunnen zelf uitnodigingen maken. Doe op de uitnodiging een bijbeltekst en leg uit welke activiteiten je met de kinderen gaat doen, zodat de ouders van de kinderen ervan op de hoogte zijn en zelf toestemming geven.

9- Maak een lekkere verjaardagstaart met je kinderen voor bijv. een buurman uit je straat of een familielid. Geef de taart af en zing verjaardagsliedjes voor hem/haar en vraag aan hen of je voor ze mag bidden.

10- Wees gastvrij. Nodig mensen uit in je huis en naast de leuke spelletjes en wandelingen in het park die je met de gasten doet, laat je ze ook meedoen met Bijbeltijd. Zing met elkaar gezangen en andere liederen en bid voor je gasten aan tafel.

11- Maak rond Kerst en Pasen een presentje voor je buren of geef bijv. een kerststol met een Bijbeltekst erop en een uitnodiging voor je kerkdienst.
.
Leg uit aan de kinderen waarom je zo graag wilt getuigen van de liefde van Jezus en vertel hen hoe Jezus samen met Zijn discipelen anderen vertelde van het Koninkrijk en hoe Hij mensen liefhad en diende. Alles is genade. Alles. Leer je kinderen genade te geven, liefdevol te zijn. Leg je kinderen uit wat het betekent een zoutend zout te zijn en een lichtend licht. 

Denk er ook om dat je in openbare gelegenheden, zoals de supermarkt of de bibliotheek je liefde laat zien voor je gezin en voor anderen. Snauw je kinderen niet af en wees als eerste liefdevol en geduldig tegen hen. Laat in je houding, gedrag en in de dingen die je zegt (ook tegen vreemden) je liefde voor God zien of anders gezegd: Gods liefde door jou heen. Begin klein met getuige zijn, begin in je eigen gezin!!!

Geschreven naar aanleiding van dit artikel (ook dingen vrij vertaald van het artikel)

05 juni 2012

Een menuplan voor twee weken incl recepten


Koken vind ik heerlijk en ook vind ik het leuk om een weekmenu samen te stellen. De eisen voor mijn weekmenu zijn dat ik graag gevarieerd wil eten en redelijk goedkoop. Ook moet ik er dubbele porties van kunnen maken zodat ik de helft in kan vriezen.
Meestal varieer ik in pasta, rijst, noedels, wraps, aardappelen, soep. En ik varieer in groenten. Waar ik dan vooral naar kijk is de kleur van de groenten. Ik heb eens ergens gelezen dat als je veel verschillende kleuren groenten eet, je eigenlijk alle vitamines binnenkrijgt. Dus de ene keer sperziebonen, de andere keer bieten of witlof, rode paprika, ui etc.
Ik gebruik voor mijn weekmenu vaak mijn kookboeken of ik kijk op internet.
Favoriete recepten bewaar ik in een receptenbakje en/of zet in op mijn blog. Ik maak geen moeilijke gerechten en ook is het allemaal redelijk Hollands ;-)

Hieronder een voorbeeld menuplan voor twee weken. De eerste week maak je vooral dubbele hoeveelheden en de tweede week is een makkelijke week en hoef je weinig meer aan het eten te doen dan uit de vriezer te halen ;-) Bij evt. recepten heb ik de grootte van ons eigen gezin (5 personen) aangehouden. Verdubbel de aantallen dus indien nodig.


Zondag         


  • Groentesoep met balletjes en (afbak)stokbrood met kruidenboter. (Gebruik ongeveer 5 groentebouillonblokjes met 1,5 water, breng aan de kook. Draai balletjes van rundergehakt met wat gehaktkruiden en doe deze in de soep. Voeg een zakje soepgroenten toe en voeg twee handen vermicelli toe. Laat een half uurtje zachtjes koken. Voeg peper toe en evt. nog wat kruiden.)Vries de helft van de soep in


Maandag 


  • Hutspot (wortels, ui, aardappelen, gehaktballen) Vries de helft van de gehaktballen in. Vries de jus in


Dinsdag  


  • Rijst met kip-saté en paprika en ui.(Snijd twee stuks kipfilet in kleine stukjes en doe er kipkruiden overheen. Bak de stukjes kipfilet gaar en voeg de fijngesneden paprika en ui toe en bak even mee. Maak de satésaus zelf door een paar eetlepels pindakaas (bij voorkeur die van de Aldi, want die is zonder E-nummers) te mengen met 250 ml. water of melk of kokosmelk. Voeg wat geperste knoflookteentjes toe, een scheut ketjap manis en één a twee eetlepels sambal. Laat het mengsel even koken en voeg evt. meer pindakaas of meer water/melk toe. Doe de saus bij de kip en groente. Vries de helft van het kipsaté-mengsel in


Woensdag 


  • Witlof-ovenschotel Vervang de spitskool uit het recept door witlof en vries de helft van de gesneden witlof in. 


Donderdag




Vrijdag


  • Mexicaanse Wraps (Als het goed is heb je nog wat restjes groente over en met die restjes maak je heerlijke wraps. Braad gehakt rul, doe er fijngesneden paprika, ui en wortel bij. Voeg een blikje mais toe en evt. een blikje kidneybonen. Als het mengel wat gesudderd heeft moet je een pakje gezeefde tomaten toevoegen en dan flink wat chilipoeder, peper, knoflook en evt. meer kruiden naar smaak. Maak tortilla's warm in de magnetron en smeer ze in met zure room. Vul ze met het gehaktmengsel en rol de tortilla's op en leg ze met de naad naar beneden in een ingevette ovenschaal. Doe een beetje zure room op de bovenkant en bestrooi met geraspte kaas. Zet een minuut of 10 onder de grill.) Vries de helft de van wraps in


Zaterdag 


  • Aardappelpartjes uit de oven  met stoofvlees (de helft invriezen) en sperziebonen (helft invriezen)


Tweede week


Zondag 


  • Groentesoep (uit de vriezer) met broodjes hamburger 


Maandag 


  • Aardappelen, spinazie met een gekookt ei en gehaktballen (uit de vriezer)


Dinsdag 


  • Rijst met kipsaté (uit de vriezer) en sperziebonen (uit de vriezer)


Woensdag 


  • Aardappelen, bloemkool en stoofvlees (uit de vriezer)


Donderdag 


  • Lasagneschotel (uit de vriezer)


Vrijdag 




Zaterdag 


  • Tortilla's (uit de vriezer)
Eet smakelijk!!

04 juni 2012

Mooie poster met gebedspunten voor je kinderen

Ik heb een tijdje terug een bericht geschreven over een gebedsrooster met 31 punten die je kunt bidden voor je  kinderen. Nu heb ik via deze site een leuke poster gevonden van deze gebedspunten. Je kunt hem hier vinden in de printversie en in kleur afdrukken. Als je hem bijvoorbeeld in de keuken ophangt kun je op elk willekeurig moment van de dag even kijken op de poster en bidden voor je kinderen. Je kunt ook de punten van gebed met je kinderen bespreken en zo elke dag (bijv. tijdens Bijbeltijd) uitleggen wat bepaalde dingen betekenen als geduld, volharding, hoop etc.

Hier een voorbeeld van de poster in het klein: